Lahodnú mozzarellu môžete konzumovať na rôzne spôsoby. Skvele chutí v šalátoch a studenej kuchyni, ale je tiež dokonalá nielen ako prísada na pizzu, ale napríklad aj na zapekanie s rôznymi druhmi zeleniny či mäsa.
Tradičná, či dostupná?
Ak chcete tradičnú mozzarellu, pripravte sa, že si za ňu aj priplatíte. Je vyrobená z byvolieho mlieka a jej chuť je lahodná, konzistencia krémova a rozpoznateľná je aj podľa jej výraznejšej arómy. Mozzarella z kravského mlieka je však finančne dostupnejšia a na jej chuť sme mnohokrát oveľa viac zvyknutí. Je síce trošku tuhšia, ale jej chuť je o niečo jemnejšia a ani vôňa nie je ničím špecifická.
Tuky radšej nerátajte
Byvolia mozzarella má oproti tej kravskej ešte niečo navrch. A to je množstvo tuku. Kým byvolia obsahuje zhruba 50% tuku, syr z kravského mlieka ho obsahuje o 5 až 10% menej. Ak ste však v redukčnej diéte, máte na výber aj odtučnenú verziu tohto lahodného syra. Chuť je síce iná, no uspokojujúca. V porovnaní s tvrdými syrmi je práve mozzarella tá, ktorá má menej kalórií. Najmä ak si ju naservírujete so zeleninou, získate chutnú, zdravú a na živiny bohatú večeru.
Proteínová bomba
Dôvodov, prečo mozzarellu zaradiť do jedálnička je mnoho. Jeden podstatný je však ten, že je bohatým zdrojom bielkovín. Práve tie častokrát v jedálničkoch zanedbávate a pokiaľ neviete, ako ich prijať počas dňa dostatok, práve toto je jedna z možností. 100 gramov tejto pochúťky obsahuje až 20gramov bielkovín. Nesmieme tiež zabudnúť na množstvo vitamínov, ktoré sú v nej zastúpené – A, E a B a tiež vápnik, ktorý je pre celkové fungovanie tela a tiež zdravie zubov či kostí nenahraditeľný.
Vhodná pri diétach
Ak sa snažíte zhodiť pár kilogramov, pokojne siahnite po mozzarelle. Najmä tá odtučnená je skutočne skvelou náhradou či už tvrdých syrov, ako aj mäsa. Má síce vyšší podiel tuku, ale nízke množstvo sacharidov a vysoký podiel bielkovín to úplne vykompenzujú.
Klasika na tanieri
Vychutnajte si taliansku klasiku a pripravte si tradičný šalát Caprese. Nakrájajte si na plátky mozzarellu a rajčiny, ktoré pokvapkáte olivovým olejom a balsamicom. Nezabudnite osoliť a okoreniť podľa chuti a na záver doplňte šalát o hrsť umytých a osušených bazalkových listov.