Vedeli ste, že vďaka konzumácii niektorých potravín dokážete zhodiť nadbytočné kilogramy?pexels
StoryEditor

Osem kíl za mesiac? Zhodiť tak veľa dokážete vďaka potravinám, ktoré máte určite bežne doma

04.07.2022, 09:00
Životný štýl

Pred dovolenkou je to jeden kolotoč, ktorý všetci dôverne poznajú. A na poslednú chvíľu chceme doladiť nedostatky aj na svojej postave. Nemusíte držať žiadnu drastickú diétu, ktorá mimochodom ani nefunguje a stratené kilá budú späť skôr, ako dopijete svoju prvú Piňa coladu na pláži. Stačí, ak do svojho zdravého jedálnička zaradíte pár potravín, ktoré máte bežne doma a kilá pôjdu preč.

Vďaka niektorým potravinám budete dlhšie sýte aj napriek tomu, že obsahujú oveľa menej kalórii v porovnaní s inými. Aj to je jeden z dôvodov, prečo vám pomôžu v boji s nadbytočnými kilami.

Ryža

Vymeňte klasickú bielu ryžu počas nasledujúcich dní za hnedú, respektíve naturálnu. Má oveľa viac živín a naopak menej kalórii. Navyše je nápomocná pri spaľovaní tukov a váš metabolizmus bude vďaka nej rýchlejší. Doprajte si chutné zeleninové rizoto ako nízkokalorický, no výživný obed. Navyše, ak ho pripravíte so zeleninou, akou je napríklad cuketa, ktorá obsahuje veľké množstvo vody a tiež je považovaná za jednú z najdiétnejších zelenín, máte vyhraté.

Ovsené vločky

Ak ste ešte stále neobjavili benefity, ktoré vám ovsené vločky ponúkajú, je na čase to zmeniť. Energia z nich sa uvoľňuje veľmi pomaly, preto vás zasýtia na oveľa dlhší čas. Vyhnete sa tak zobkaniu, ktoré je častokrát zodpovedné za to, že ani neviete ako, a ručička na váhe ukáže hneď o kilečko navyše. Vločky obsahujú množstvo minerálov a vlákniny. Vaše trávenie a metabolizmus budú fungovať ako hodinky.

Strukoviny

Strukoviny by mali byť pravidelnou súčasťou vášho jedálnička. Sú bohatým zdrojom bielkovín, čo ocenia aj vegetariáni, ale aj tie z vás, ktoré sa vyhýbajú častej konzumácii mäsa. Kúpte si napríklad čiernu fazuľu. Tá neobsahuje žiadne nasýtené mastné kyseliny, a ak ňou doplníte niektorý z hlavných chodov, bude to mať priaznivý vplyv aj na vašu postavu.

Brokolica

Predstavte si 200 gramov brokolice. To je taký plný tanier, že sa vám na prvý pohľad bude zdať, že to ani nedokážete zjesť a pritom prijmete necelých 90 kalórií. Pripravte si brokolicu na pare, pridajte vajíčko na tvrdo a toto jedlo vás zasýti na veľmi dlhý čas. A to sa stále nemusíte obmedzovať pri ďalších chodoch. Okrem toho si doprajete poriadnu dávku minerálov, vitamínov a antioxidantov.

Avokádo

Každý, kto sa aspoň trošku zaujíma o zdravú výživu, vie, že avokádo je pomerne tučná potravina. Tuky, ktoré však avokádo obsahuje sú tie, ktoré označujeme jednoducho za zdravé. Okrem toho je bohaté na kyselinu olejovú, vďaka ktorej nebudete pociťovať hlad. Zmiešajte napríklad avokádo s banánom a máte raz-dva pripravené fit raňajky.

Grepfruit

Nadšenci grepovej diéty tvrdia, že ak zjete denne jeden grep, môžete schudnúť niekoľko kilogramov už za dva týždne. Samozrejme, za predpokladu, že aj ostatné jedlá, ktoré si počas dňa doprajete, budú vyvážené, zdravé a nebudú to žiadne kalorické bomby. Skúste svoj deň začať grepom alebo šťavou z neho a presvedčte sa o jeho skvelých účinkoch.

Hrušky

Hrušky aj napriek svojej sladkej chuti vašej postave vôbec neublížia. Práve naopak. Opäť je to ovocie bohaté na vlákninu a už jeden kus tohto ovocia vám pokryje veľké množstvo minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie tela. Navyše nepriberiete ani gram, aj keby ste si ich denne dopriali viac ako len jeden kus.

Čučoriedky

Všeobecne platí, že bobuľové ovocie je veľmi diétne, čučoriedky nevynímajúc. Ich lahodná chuť vám úplne nahradí nezdravé sladkosti, preto po nich siahnite vždy, keď vás prepadne chuť zhrešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 22:00