Sme to čo jeme.
StoryEditor

Jedlo ovplyvňuje naše vzťahy i pocit šťastia. Týmto potravinám sa vyhýbajte alebo ich obmedzte

29.12.2022, 07:00
Zdravie

Naši predkovia mali vraj tuhší korienok, než máme my dnes, a dôvodom bola okrem iného ich strava. Vtedy býval cukor, biela múka, mlieko a mäso drahým nedostatkovým tovarom. Preto sa jedlo pomaly a ľudia mali stravu rozmanitejšiu. Dnes všetci „utekáme“ predovšetkým k mäsu, cukru a bielej múke. A to nás robí chorejšími, nervóznejšími a unavenejšími.

Čo vynechať alebo aspoň obmedziť? Tieto potraviny pôsobia lákavo, ale na vašu psychiku môžu mať ničivý vplyv. Preto ich konzumáciu obmedzte na minimum.

Zemiaková kaša

Zemiaky sú pre ľudský mikrobióm čriev skvelé, ale len v prípade, že sú uvarené v šupke. Zemiaková kaša nemá s klasickými zemiakmi nič spoločné. Obsahuje len množstvo zemiakového škrobu, mlieka, tuku a telu (ani duši) nič neprináša.

Pasterizovaná kyslá zelenina 

Váš mikrobióm miluje všetko prirodzene kvasené. Či už ide o kyslú kapustu, nakladané uhorky či kvasené nápoje. Pozor si ale dajte na kyslé výrobky, kde je kyslosť doplnená nie len pridaným octom, ale kam výrobca pridal stabilizátory.

Tieto látky majú pre telo ničivý efekt. Vyvolávajú tvorbu toxických mikroorganizmov, a zbytočne tak spôsobujú zdravotné ťažkosti.

Mäso a živočíšne tuky

Mäso je dobrota. Ale telo ho horšie trávi. Využíva všetku svoju energiu na spracovanie jedla a už mu jej nezostane dosť na budovanie imunity. To znamená, že čím viac mäsa jete, tým viac svoje telo zaťažujete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:46