Kôpor v sebe ukrýva nespočetné množstvo benefitov. Viete o všetkých?dreamstime
StoryEditor

Nenávidený aj milovaný kôpor si zaslúži miesto vo vašej kuchyni: Pomôže pri menštruácii, migréne či nespavosti

13.12.2022, 17:00
Zdravie

Viete si predstaviť niektoré druhy jedál bez kôpru? Pravdepodobne, nie, pretože jeho chuť a vôňa sú nenahraditeľné. Ak naopak nepatríte k jeho veľkým fanúšikom, mali by ste vedieť, že v kuchyni sa nevyužíva len pre jeho typickú arómu. Totiž, kôpor ponúka veľké množstvo benefitov aj pre vaše zdravie. Okrem migrény či nespavosti pomôže s týmito ťažkosťami.

Kôpor je nenáročná bylinka, ktorá pochádza z oblasti Stredomoria a južného Ruska, no dnes sa pestuje vo väčšine sveta. Vďaka vysokému obsahu dôležitých vitamínov a minerálov sa už niekoľko stáročí nevyužíva len v kuchyni, ale aj medicíne či ajurvéde. V našich kútoch hrá síce nezameniteľnú rolu v niektorých klasických receptoch, pre mnohých je stále len burinou a nie bylinkou s liečivými účinkami. Ak sa rozhodnete zakomponovať kôpor plný benefitov do vášho jedálničku, pozrite sa na konkrétne tipy ochorení a zdravotných ťažkostí, pri ktorých dokáže uľaviť a pomôcť.

Vylieči nespavosť

Trápi vás nespavosť či podráždenosť? Začnite užívať kôpor, ktorého anglický názov „dill“ pochádza zo staronórskeho slova a znamená „upokojiť“. Do vriacej vody nasypte semená a listy kôpru, nechajte hodinu lúhovať a užívajte po 100 ml trikrát denne.

Zlepší zrak

Pravidelnou konzumáciou tejto zelenej dobroty si môžete zabezpečiť aj lepší zrak napríklad po namáhavom dni za počítačom. Priložte si na oči trochu kôpru na navlhčený vatový tampón a po dvadsiatich minútach nebudete cítiť žiadny nepríjemný tlak či únavu.  

Bojuje s vysokým krvným tlakom

Keďže kôpor v sebe ukrýva draslík, skvele pôsobí aj pri arytmii srdca, zlepšuje srdcový rytmus, posilňuje vyčerpané srdce a bojuje proti vysokému krvnému tlaku. Stačí, ak do obľúbeného jogurtu pridáte 3 polievkové lyžice nadrobno nakrájaného čerstvého kôpru. Túto pochutinu konzumujte trikrát denne.

image

Kôpor pomôže s migrénou, ale aj nespavosťou.

dreamstime

Zbaví vás menštruačných ťažkostí

Či už budete pravidelne piť čaj z kôpru alebo si túto bylinku pridáte do obľúbených jedál, môžete sa zbaviť menštruačných bolestí, kŕčov a udržať cyklus v norme. Dokonca vám môže pomôcť oddialiť nástup klimaktéria.

Odvar na migrénu

Migréna vie potrápiť mnohých, nielen ženy, ale aj mužov. V prípade, že ju zachytíte v nevhodnej situácii, vyskúšajte zmiešať polievkovú lyžicu nasekaného kôpru s pohárom horúcej vody. Tento odvar nechajte lúhovať pol hodinu a pite niekoľkokrát do dňa. Verte či nie, uľaví sa vám.

Vyrieši problémy s kosťami

Kôpor je vhodný aj pri problémoch s kosťami a pri zlomeninách. Mnohí odborníci ho však zvyknú odporúčať aj ľuďom, ktorých trápia ťažkosti s kĺbmi či reuma. Stačí, ak budete pravidelne konzumovať biely jogurt s veľkým množstvom nakrájaného kôpru.

Má antibakteriálne vlastnosti

Táto liečivá bylinka je považovaná za vynikajúce antibakteriálne činidlo, ktoré napomáha k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a pohybu čriev. Po čaji z kôpru vás síce nepreženie, no zvýšite si ním chuť do jedla, čím sa zbavíte plynatosti, nepohyblivosti a nadúvania.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:27