Ak zažívate jednu z týchto situácii, zbystrite.dreamstime
StoryEditor

Venujte pozornosť aj zdraviu vašich pŕs: Toto je 5 situácii, pri ktorých by ste mali spozornieť

06.12.2022, 07:00
Zdravie

Tak často, ako sledujete, či vám na pokožke nevznikli ďalšie strie a celulitída, rovnako tak by ste mali venovať pozornosť aj vašim prsiam. Tie totiž nie sú len symbolom ženskej krásy a obľúbenou časťou tela na hranie pre vaše drahé polovičky. Svoje prsia by ste si mali všímať najmä kvôli zdraviu. Toto je 5 situácii, pri ktorých treba spozornieť.

Poznáte to, vďaka uponáhľanej dobe sa nestíhate pozerať do zrkadla a študovať celé svoje telo. Či už sú to nové znamienka, celulitída alebo akné. Niektorým častiam zvyknete venovať väčšiu pozornosť, iné naopak zanedbávate. Množstvo z vás pravdepodobne zabúda aj na prsia, ktoré síce dokážu varovať pred zdravotnou komplikáciou, no bohužiaľ, často odhalíte problém až za minútu dvanásť. Mali by ste si uvedomiť, že vaše prsia si takisto zaslúžia pozornosť, a preto je dobré vedieť, čo znamenajú signály, ktoré vysielajú. Toto je 5 situácii, pri ktorých treba spozornieť.  

Prsia sú odrazu o čosi väčšie

Nevojdete sa do svojej obľúbenej podprsenky, ktorá vám vždy padla ako uliata? Verte či nie, tento jav vás určite poteší. Ak sa vám zväčšili prsia, no už dávno nie ste v puberte, nemusíte sa ľakať. Buď ste pribrali nejaké to kilo navyše, alebo ste tehotné. Takisto sa za zväčšením pŕs môžu skrývať vedľajšie účinky antikoncepcie alebo hormonálne zmeny, a teda nič vážne.

Prsia stratili na objeme

V opačnom prípade sa môže stať, že vám vaša obľúbená podprsenka prestane sedieť, pretože sa vám prsia zmenšili. Práve v tomto momente by ste už mali zbystriť. Existuje niekoľko možností, prečo sa to deje. Môže ísť o rýchly úbytok na váhe alebo o klesajúcu hladinu pohlavného hormónu estrogén, čo signalizuje blížiacu sa menopauzu. Spozornieť však treba najmä vtedy, ak ste pri zmrštení pŕs spozorovali aj častejšie vypadávanie vlasou a váš stav pleti sa zhoršil. Všetky tieto príznaky môžu byť totiž vizitkou poruchy plodnosti, pri ktorej je nutná akútna liečba. Na nič preto nečakajte a bežte za svojim lekárom.

image

Pociťujete bolesť či zmenšenie prsníkov?

dreamstime

Hrčky či hrbole

Žiadna žena nechce pri sprchovaní či pozorovaní svojho tela natrafiť na hrudky a podozrivé útvary v podpazuší či okolí bradaviek. Ak sa vám to náhodou aj stane, nemusí to hneď znamenať vážny problém. Za ich výskytom môže stáť v prvom rade menštruácia, pri ktorej sa benígne cysty napĺňajú tekutinou, ktorá sa za pár dní vstrebe. Síce nemáte dôvod na obavy, stále platí, že prevencia je základ. Ak by vám nedali spať, pre istotu zájdite za svojim gynekológom.  

Vpadnuté bradavky

Spozorovali ste, že vám bradavky nevystupujú z pŕs, ale naopak sú vpáčené do nich? Podľa odborníkov je tento jav v poriadku, pokiaľ ste ich tak mali odnepamäti. Pozor by ste si však mali dať v momente, ak bradavky vpadnú zo dňa na deň. To môže signalizovať rakovinu prsníka, ktorá sa prejavuje predovšetkým zaťahovaním bradaviek. Neberte to preto na ľahkú váhu.

Pozor na výtok z bradaviek

Výtok z bradaviek síce nevyzerá vábne, no nie je to neobvyklý jav. Môže byť totiž následkom veľmi divokého sexu, pretože sa v stimulácii vašich pokladov nechal partner trochu uniesť. Zbystriť by ste však mali vtedy, ak výtok prebieha na pravom aj ľavom prsníku súčasne, čo je známkou hormonálnych ťažkostí s nadmerným užívaním liekov, ktoré ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy. Ak je tekutina krvava´, dokonca môže ísť aj o nádor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:11