Zemiaky obsahujú množstvo zdraviu prospešných živín.pexels
StoryEditor

Zdroj mnohých živín a prvá pomoc pri nevoľnostiach? Dajte zelenú zemiakom. Sú zdravé, fit a navyše bez tuku

03.12.2022, 10:00
Zdravie

Zemiaky sú tak bežnou a dostupnou surovinou v kuchyni, že by vám asi ani nenapadlo prisudzovať im nejaké výnimočné vlastnosti. Ba dokonca sú v niektorých prípadoch zemiaky považované za akéhosi strašiaka a zámerne sa im najmä ženy vyhýbajú, pretože sa mylne domnievajú, že škodia ich postave.

Ak vás trápia žalúdočné problémy, pre pomoc vôbec nemusíte chodiť ďaleko. Stačí si len naservírovať obyčajné zemiaky.

Fit surovina

Zemiakov sa skutočne obávate úplne zbytočne. Obsahujú síce väčšie množstvo škrobu, no z pohľadu kalórii pre vás neznamenajú žiadnu hrozbu. Navyše neobsahujú žiadny tuk. Teda, pokiaľ sa ich nerozhodnete dobrovoľne vyprážať, alebo pripraviť s poriadnym kusom masla. Zemiaky teda pokojne zaraďte do svojho jedálnička aj počas redukčnej diéty. Ak ich uvaríte v šupke, dostanete do tela aj pomerne veľké množstvo živín.

Zdroj minerálov

Táto nenápadná zelenina v sebe ukrýva viac minerálov a stopových prvkov, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Je bohatým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, železa, zinku, ale aj vitamínov C a B. Nechýba ani fosfor, kobalt, fluor a meď.

Prvá pomoc na žalúdok

Zemiaky všeobecne dokážu efektívne upokojiť podráždený žalúdok, ale aj trávenie ako také. Ak sa vám teda počas blížiacich sa sviatkov podarí poriadne sa prejesť, majte po ruke vodu z varených zemiakov. Pokojne aj so soľou či rascou s ktorými zemiaky varíte. Táto voda vám dokonca pomôže aj po prehýrenej noci, kedy ste si neustriehli príjem alkoholu. Stačí, ak si päť až šesťkrát počas dňa dáte polievkovú lyžicu tejto tekutiny.

Zdravie vďaka zemiakom

Pri žalúdku to však ani zďaleka nekončí. Zemiaky dokážu regulovať množstvo vody v tele, no zároveň skvele pomôžu s vylučovaním škodlivých látok a s detoxikáciou. Surové zemiaky si doprajte, ak vás trápi zápcha. Na tanieri by ste mali mať túto zeleninu čo najčastejšie aj za predpokladu, že vás trpíte vysokým krvným tlakom.

Zemiaky na zdravú pleť

Zemiaky sú vhodné síce v prvom rade na priamu konzumáciu, no surové zemiaky, respektíve obklady z nich, zmierňujú prejavy ekzému. Kloktanie vody z varených zemiakov zase pokojne nahradí ústnu vodu a dokonca pôsobí preventívne aj v prípade paradentózy. Zemiaky dokonca zaženú únavu a navodia lepšiu náladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:59