Vymeňte sladkosti za zdravé potraviny.dreamstime
StoryEditor

Máte neodolateľnú chuť na sladké? Týmito potravinami proti nej môžete úspešne zabojovať

13.10.2023, 19:00
Zdravie

Ak si chcete udržať štíhlu postavu, je nevyhnutné sa vyhýbať niektorým potravinám. A či chcete, alebo nie, práve sladké, ktoré ženy najviac milujú je obvykle tým hlavným kameňom úrazu. Vylúčenie cukru z jedálnička má však pozitívny vplyv nielen na udržanie si štíhlej postavy, ale v neposlednom rade aj na váš spánok či kvalitu pleti.

A nehovoríme len o sladkostiach. Cukor je doslova takmer všade. Vo vašich obľúbených cestovinách, v müsli, ba dokonca aj v kečupe či iných omáčkach. Ak sa chcete zbaviť neodolateľnej chuti na sladké, zamerajte svoju pozornosť na potraviny, vďaka ktorým sa jej môžete úplne zbaviť.

Boj s chuťou na sladké 

So sladkým je to naozaj tak, že musíte viesť častokrát boj sama so sebou, aby ste odolali a dodržali tak svoje záväzky, že sa sladkému budete vyhýbať. No nie je to nereálne. Na život bez sladkostí sa dá zvyknúť jednoduchšie, ako si myslíte. Vášmu telu síce chvíľu potrvá, kým si na to zvykne a možno budete mať aj isté abstinenčné príznaky, no zotrvajte! Po pár týždňoch si na sladké ani nespomeniete a dokonca sa vám aj vaše chute úplne zmenia. Viete si vôbec predstaviť, že by vás mohla prepadnúť chuť na biely jogurt, alebo nejakú chrumkavú zeleninu? 

Jedzte viac bielkovín

Ak sa rozhodnete pre zmenu životného štýlu a aj vášho jedálničku, budú nevyhnutné niektoré zmeny. V prvom rade by ste mali stabilizovať hladinu cukru v krvi. To dosiahnete aj tým, že do jedálnička zaradíte viac bielkovín. Práve jedlo bohaté na bielkoviny, dokáže spomaliť ukladanie cukrov a vďaka tomu sa zníži aj vaša chuť na sladké. Ako na to? Doprajte si počas dňa hlavné jedlo, ktoré bude obsahovať ryby, kuracie či hovädzie mäso. Vegetariáni si túto dávku doplnia pomocou strukovín, alebo vajíčok. Na raňajky či večeru si naservírujte biely jogurt, prípadne kefír či cmar. Tie majú navyše probiotické účinky a tým pádom znižujú chuť na sladké, ale tiež posilňujú imunitný systém. Probiotiká majú pozitívny vplyv aj na vašu pleť a črevnú mikroflóru. Bohatým zdrojom bielkovín sú aj rôzne semienka, takže nimi nešetrite. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:45