Jete neskoro večer? Môžete si spôsobiť tieto problémy.dreamstime
StoryEditor

Odhalené odborníkmi: Pozrite sa, čo sa deje s vaším telom, keď jete neskoro večer

18.11.2022, 19:00
Zdravie

Tiež vám zvykli rodičia hovorievať, že pred spaním sa neje, pretože budete mať nočné mory? Možno sa budete čudovať, no táto povera sa zakladá na skutočnosti a to z ďaleka nie je všetko. Keď jete neskoro večer, vášmu telu to škodí v mnohých prípadoch. Priberiete alebo vás budú trápiť žalúdočné ťažkosti? Pozrite sa, aká je odpoveď podľa odborníkov.

Častokrát sa zamýšľate nad tým, či je konzumácia jedla vo večerných hodinách zdravá? Možno vás sklameme, no ak jete neskoro večer, hrozí vám niekoľko zdravotných rizík. Samozrejme, mnohé zapríčiňuje aj to, čo na večeru konzumujete, a preto môžete neskoré jedenie v určitých prípadoch škodiť, ale aj pomôcť. Vo všeobecnosti je platné, že najideálnejším časom posledného denného jedla je siedma hodina večer. Pozrite sa, čo sa deje s vaším telom, keď jete v neskorých večerných hodinách.

Viac tuku v oblasti brucha

Povedal vám už niekedy niekto, že ak budete jesť neskoro večer, priberiete? Bohužiaľ, je to pravda. Konzumácia jedla v neskorších večerných hodinách sa podpisuje pod nárast hmotnosti najmä do oblasti brucha. Ak túžite schudnúť, vyhnite sa nočnému maškrteniu a radšej si doprajte jedlo počas dňa, keď ešte nezapadlo slnko. Váhu si totiž dokáže omnoho lepšie kontrolovať za denného svetla, kedy sa skracuje vaše stravovacie okno z 15 na 12 hodín.

Pálenie záhy nie je príjemné pre nikoho z vás

Poznáte ten pocit, keď sa vám kyselina tlačí zo žalúdka do pažeráka? Tento stav vás môže trápiť najmä v noci, kedy sa začne spomaľovať trávenie, no a jedenie neskoro večer celý tento problém ešte zhoršuje. Dokonca nejde ani o to, či ste jedli kvalitné a zdravé alebo naopak kalorické jedlo. Pálenie záhy a nepríjemnú chuť v ústach ovplyvňuje najmä to, že sa v noci takmer vôbec nehýbete alebo spíte na chrbte. Práve z tohto dôvodu by ste si mali veľmi dobre rozmyslieť, či si na jedlo nepočkáte radšej do rána.

image

Pálenie nie je príjemné pre nikoho a večerným jedením sa zbytočne zhoršuje.

dreamstime

Nočné mory a menej spánku

Ak vám rodičia zvykli v detstve hovorievať, že pred spaním sa neje, pretože budete mať nočné mory, mali pravdu. Neskoré večerné jedenie totiž narúša fázu spánku, ktorá je kľúčová pre regeneráciu psychických síl. Ak sa pred spaním najete, môžete mať zlé sny a omnoho menej oddychu, pretože sa počas noci zobudíte niekoľkokrát. Pre pokojný a ničím nerušený spánok je preto najlepšie, ak si posledné jedlo naservírujete minimálne tri hodiny pred odpočinkom.

Má nejaké výhody?

Samozrejme, všetko má svoje pre a proti. Konzumovanie jedla večer môže mať pre niektorých z vás aj určité výhody. Platí to najmä pre tých, ktorí zvyknú cvičiť na konci dňa. Jedlo po večernom tréningu je potrebné pre regeneráciu a rast svalov, celkovú silu či vytrvalosť organizmu. V iných prípadoch sa však maškrtenie večer neodporúča.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:26