Toto je správna poloha, v akej by ste mali sedieť na toalete.dreamstime
StoryEditor

Sedíte na toalete správne? Nevhodná poloha vám môže spôsobiť zdravotné problémy, dajte pozor

04.11.2023, 16:00
Zdravie

Na toaletu chodíme všetci, a to bez ohľadu na vek, pohlavie či spoločenské postavenie. Pri malej potrebe sa zvyknete zdržať krátko, no pri veľkej to občas môže zabrať minúty či dokonca desiatky minút. Vedeli ste o tom, že okrem dĺžky sedenia na záchode si môžete spôsobiť vážne problémy aj nesprávnou polohou? Pozrite sa, ako by ste podľa odborníkov mali sedieť na WC.

Tráviaci systém pracuje neustále a keď príroda zavolá, je dobré ju počúvnuť. Ak stolicu zadržiavate alebo na záchode zvyknete sedieť príliš dlho, koledujete si o vážne zdravotné problémy, a to najmä v podobe zápchy. Pozor, sťažené vyprázdňovanie, silný tlak, bolesť brucha či tvrdú stolicu môže zapríčiniť aj to, keď potrebu vykonávate v nesprávnej polohe. Ak si nechcete prejsť podobnými ťažkosťami, pozrite sa, ako by ste podľa správnosti mali sedieť na WC.

Nie sedieť, ale čupieť

Ak ste ju už raz zažili, viete, že zápcha dokáže poriadne potrápiť. Dokonca sa môže objaviť aj vtedy, keď je človek zdravý a vyšetrenia neodhalia žiadny problém. Práve v takomto momente by ste sa mali zamyslieť, kde robíte chybu. Možno to znie zvláštne, no je dosť možné, že vykonávate potrebu v zlej polohe. Keď idete na veľkú, zvyčajne si sadnete a nič neriešite. Bežnou polohou si však môžete koledovať o nepríjemné problémy v podobe zápchy, zápalu čreva alebo hemeroidov. Podľa odborníkov je tak pre vaše telo najlepšie, ak budete pri veľkej potrebe čupieť. Keďže sa v podrepe svaly uvoľnia a hrubé črevo sa natiahne, môžete sa ľahšie vyprázdniť a na záchode strávite omnoho menej času.

Dôležitý je uhol

Celé tajomstvo správnej polohy na záchode spočíva v uhle. Pri bežnom sedení na toalete ste v pozícii na stoličke, boky a kolená máte ohnuté v 90-stupňovom uhle, no črevám zabraňujete v priechodnosti. Ideálnou polohou, pri ktorej sa bezproblémovo vyprázdnite, je tak 35-stupňový uhol z podrepu. Nebojte sa, nebudete musieť čupieť nad záchodovou misou. Nielenže by to bolo zvláštne a komické, ale aj nepohodlné. Pozrite sa, ako na to.

Pomôže malý stolček

Aby pre vás vykonávanie veľkej potreby bolo príjemné, krátke a najmä zdravé, pomôcť vám môže malý podstavec pod nohy. Jednoducho, musíte sa posadiť tak, aby boli vaše kolená vyššie než boky. To dosiahnete tým, že si nohy vyložíte na malý stolček, predkloníte sa a položíte lakte na kolená. Vyskúšate túto polohu pri najbližšej návšteve toalety aj vy?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 14:26