Zmena času vplýva na vašu psychiku, ale aj spánkový režim.dreamstime
StoryEditor

Zmena času má negatívny vplyv na vaše zdravie: Na toto si dajte najbližšie týždne pozor

03.11.2022, 11:10
Zdravie

Pred niekoľkými dňami si celé Slovensko muselo zmeniť letný čas na zimný. Všetko by bolo v poriadku, pokiaľ by túto zmenu silne nepociťovalo najmä vaše zdravie. Síce ste si pospali o hodinu dlhšie, no rovnako tak sa postupne skrátilo denné svetlo, vďaka čomu je vonku tma oveľa skôr. Práve to môže byť pre vaše telo poriadny šok. Pozrite sa, aké problémy na vás po zmene času číhajú.

Aj napriek tomu, že sa striedanie času malo už dávno skončiť, vydržať budete musieť minimálne do roku 2027, kedy by mu malo definitívne odzvoniť. Dovtedy sa však budete musieť pripraviť na problémy, ktoré so sebou prináša. Cítili ste sa posledné dni inak? Bolela vás hlava, nedokázali ste zaspať alebo sa u vás zhoršila pozornosť? Je dosť možné, že za to mohla práve zmena času, ktorá má negatívny vplyv na vaše zdravie. Na toto si najbližšie týždne dajte pozor.

Problémy so spánkom

Pre organizmus je najlepšie, ak idete spať za tmy, ráno sa budíte za svetla a dodržiavate svoj spánkový režim. Avšak, keď sa zmení čas, okamžite sa tento režim naruší. Síce si postíte o hodinu dlhšie, večer môžete pociťovať únavu o čosi skôr ako inokedy. Dôvodom je najmä fakt, že organizmus začína približne po 21:00 vylučovať spánkový hormón, ktorý podporuje spánok, pomáha telu sa uvoľniť a pripraviť na spanie. Zmena času vám teda môže spôsobiť problémy so spánkom, môžete sa cítiť ospalé, unavené a dezorientované.

Zhoršená pozornosť

Zmena času môže vo veľkom negatívne vplývať aj na vašu pozornosť a koncentráciu. Tá je často spojená s rôznymi úrazmi, predovšetkým pracovnými. Vďaka niektorých výskumom sa dokonca zistilo, že krátko po zmene času stúpa na cestách nehodovosť. Dávajte si preto na seba najbližšie týždne omnoho väčší pozor než inokedy.

Mierne psychické ťažkosti

Objavili sa u vás posledné dni mierne psychické problémy? Môže za to striedanie času, ktoré sa dokáže podpísať na psychickom zdraví, a to najmä u senzitívnych a citlivých ženách či mužoch, ktorí už majú nejaké psychické ochorenie. Podľa výskumov sa dokonca vždy v prvých týždňoch po zmene času zvýši počet samovrážd.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 15:18