S bolesťou hrdla dokážu zatočiť tieto bylinný čaje.dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na zázvor či mätu: Tieto bylinné čaje sú na bolesť hrdla najlepšie

10.11.2022, 07:00
Zdravie

Bolesť v krku, opuch, začervenanie, dráždenie a pálenie vie potrápiť snáď každú z vás, a to nehovoriac o nepríjemných ťažkostiach pri prehĺtaní. Predtým, než siahnete po liekoch alebo navštívite svojho lekára, skúste si pripraviť jeden z týchto bylinkových čajov, ktoré sú na bolesť hrdla najlepšie.

Škriabania v krku, suchého kašľa alebo nepríjemného prehĺtania sa väčšinou túžite zbaviť čím skôr, keďže bolesť v tejto časti vnímate citlivejšie ako v iných oblastiach. Najčastejšími príčinami tohto zdravotného problému sú rôzne bakteriálne alebo vírusové infekcie, ktoré vás môžu zaskočiť v akomkoľvek ročnom období. Keďže žiadna z vás sa nechce cítiť vyčerpane a oslabene z horúčky a nachladnutia, pripravili sme si pre vás jednu z najrýchlejších a najúčinnejších metód, ktorá vám prinesie vytúženú úľavu. Predtým, než navštívite lekára, pripravte si spolu s nami jeden z týchto chutných bylinných čajov.

Kurkumový čaj

Čaj z kurkumy? Síce to môže znieť strašidelne a možno aj nechutne, no mali by ste vedieť, že tento zázrak dokáže pri bolesti hrdla naozaj pomôcť. Kurkuma má totiž antivírusové, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým nie je skvelá len pri chrípke, ale aj tráviacich problémoch.

Bazalkový čaj

Bazalka pravá sa väčšinou využíva v gastronómii na dochutenie, no jej sestra bazalka posvätná je skvelým prírodným liekom na veľké množstvo problémov. Ukrýva v sebe vitamíny A a C alebo minerály ako vápnik či zinok. Je nabitá antioxidantmi a antimikrobiálnymi, ktoré dokáže bojovať proti vírusom, infekciám a predovšetkým ochoreniam horných dýchacích ciest.

image

Bazalkový čaj

dreamstime

Šípkový čaj

Pri bolesti hrdla si môžete uvariť aj šípkový čaj. Tento nápoj je plný vitamínu C a antioxidantov, ktoré zlepšujú imunitu a majú protizápalové účinky. Môžete si ho zmiešať aj s ibištekom, ktorý čaju dodá o čosi sladšiu chuť a ešte viac telu prospešných látok.

Čaj zo sladkého drievka

Ešte ste ho nikdy nepili? Mali by ste, pretože v čínskej medicíne sa sladké drievku používa na liečbu bolesti v krku už po celé stáročia. Odvar z tohto koreňa má antivírusové vlastnosti, ochráni vás pred chorobami a zaženie bolesť.

Rakytníkový čaj

Čaj z tohto kru má vynikajúce regeneračné účinky na sliznicu v ústnej dutine. Rovnako tak v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínu C, minerálne látky a nenasýtené mastné kyseliny.

image

Rakytníkový čaj

dreamstime

Čaj z nechtíka lekárskeho

Nechtík je známy najmä svojimi krásnymi žltými či oranžovými kvetmi, ktoré obsahujú väčšinu účinných látok. Ak si z tejto rastlinky uvaríte čaj, vďaka antibakteriálnym vlastnostiam sa zbavíte bolesti hrdla, zápalov v ústnej dutine, ale aj vredov.

​Šalviový čaj

Ak vás škriabe, páli či dráždi v krku, okamžite si choďte uvariť čaj zo šalvie lekárskej. Vďaka jej antiseptickým, antibakteriálnym a upokojujúcim účinkom  si vytvoríte prirodzenú obranyschopnosť organizmu, zbavíte sa bolesti a zápalu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:25