Maslo má síce menej kalórií, ale oveľa viac cholesterolu ako masť.pexels
StoryEditor

Maslo alebo masť? Oboje zaraďte do jedálnička, masť má dokonca v niektorých prípadoch navrch

25.10.2022, 06:00
Zdravie

Aj vy si rady pochutnáte na chlebe s masťou? Na toto jedlo sa na nejaký čas zabudlo, no je späť. Dokonca sa čoraz častejšie vyskytuje v ponuke rôznych reštaurácií a čuduj sa svete, stále má svojich priaznivcov. Ak si myslíte, že maslo či masť nepatria do jedálneho lístka nikoho, kto sa čo i len trošku snaží o zdravý životný štýl, ste na omyle. Na tomto sa zhodujú tak výživoví poradcovia, ako aj fitness tréneri.

Tuky by mali byť neodlúčiteľnou súčasťou vašej stravy. A ak máte chuť na maslo či masť, je to úplne v poriadku. Z času na čas si ich bez výčitiek a v zdravej miere doprajte aj vy. A je teda lepšie maslo, alebo masť?

Ktoré tuky áno?

Odborníci sa zhodujú, že aj tuky, by ako jedny z makroživín mali byť pravidelne na vašom tanieri a to v podieli 25 – 30%. No samozrejme, nie sú tuky ako tuky a aj v tomto prípade by ste sa mali v prvom rade sústrediť na tuky zdravé, ktoré nájdete predovšetkým v olejoch, ktoré sú lisované za studena, orechoch a tiež v rybách. V nižšej miere, no predsa, si môžete dopriať aj nasýtené tuky. To, čomu by ste sa mali vyhnúť sú transmastné kyseliny. Tie sa väčšinou nachádzajú v polotovaroch, v rôznych druhoch keksov a sušienok ako stužený tuk či náplne a v neposlednom rade v stále obľúbených fastfoodoch.

image

Pokojne si z času na čas doprajte aj chlieb s masťou.

dreamstime

Maslo alebo masť?

Ak si pokladáte otázku, či si na chlieb natriete maslo, alebo radšej masť a váhate, čo z týchto dvoch tukov je zdravšie, nie je vôbec nutné sa nad tým dlho polemizovať. Obe suroviny sú pomerne kalorické, no o niečo menej kalórií má maslo. Masť má však oproti maslu zhruba o 20% viac zdravých, esenciálnych tukov. To si telo nedokáže vyprodukovať samé a práve preto má masť predsa len trošku navrch. Podstatný je tiež fakt, že maslo má oveľa viac cholesterolu na sto gramov, oproti masti. Je to viac než polovica, čiže pokiaľ trpíte vyšším cholesterolom, určite uprednostnite masť pred maslom.

Hlavne rozumne

Aj v prípade masla a masti platí, že by ste ich mali jesť s mierou. Pokiaľ ste v redukčnej diéte, radšej ich na čas vymeňte za zeleninové či strukovinové nátierky. Alebo si ich doprajte len výnimočne, no o to viac si túto pochúťku vychutnajte. A ak si svoj život bez masla neviete predstaviť, siahnite po jeho zdravšej alternatíve – ghee.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:14