Ghee maslo má benefity aj pre vaše zdravie.dreamstime
StoryEditor

Vymeňte klasické maslo za ghee. Jesť ho môžete, aj keď máte intoleranciu na laktózu

23.09.2022, 12:00
Zdravie

Maslo je jednou z potravín, ktoré v kuchyni nesmú chýbať. Či už si ho doprajete natreté na čerstvom pečive alebo ho použijete do varenia, jedlám dodá skutočne lahodnú chuť. Konzumácia masla v menšom množstve pre telo neznamená v podstate žiadnu hrozbu. No čo ak máte niektorú potravinovú intoleranciu, alebo chcete na masle piecť palacinky či iné dobroty? V tom prípade by ste mali klasické maslo vymeniť za ghee.

Ghee maslo má okrem lahodnej chuti aj oveľa viac pozitívnych účinkov na zdravie oproti maslu, ktoré máme bežne v chladničkách.

Ghee – čisté maslo

Ghee sa vyrába z bežného masla. V podstate ide o zahrievanie masla na nižšej teplote dovtedy, kým sa neoddelí tekutina a mlieko od tuku. Práve tuk, získaný z takto prepáleného masla, je ghee. Ďalej ho môžete používať či už do varenia, pečenia, ale aj na priamy konzum. Má rovnako lahodnú chuť ako živočíšne maslo a príjemnú arómu.

Ghee ako zdroj vitamínov

Ghee je zložené predovšetkým z nasýtených tukov. Je vynikajúcou alternatívou pre tých, ktorí majú napríklad intoleranciu na laktózu, pretože čisté ghee ju neobsahuje. Má síce o trošku viac kalórií ako bežné maslo, no rozdiely sú minimálne, a to aj v množstve tuku. Čo však určite stojí za pozornosť je, že ghee obsahuje vitamíny ako E, C a tiež niacín. Je tiež bohaté na železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík a sodík.

Ghee pôsobí aj na imunitný systém

Navyše je ghee silný antioxidant, ktorý priaznivo pôsobí na zdravie a vitalitu. Práve vďaka antioxidačným účinkom ovplyvňuje aj budovanie imunity. Má schopnosť stimulovať vylučovanie žalúdočných štiav, čiže zároveň zrýchľuje trávenie, narozdiel od klasického masla, kvôli ktorému sa trávenie spomaľuje. Ghee má tiež vysoký obsah kyseliny maslovej, ktorá zabraňuje rastu rakovinotvorných buniek. Vymeniť maslo za ghee by mali aj tí z vás, ktorých trápi vysoký cholesterol. Ghee vplýva aj na celkovú funkčnosť nervovej sústavy. Má priaznivé účinky na lepšiu pamäť, ale tiež pľúca a srdce. Navyše, vďaka jeho konzumácii bude aj pleť zdravšia.

Ghee pre krásu

Oleje na tvár používate bežne. No natrieť sa maslom? Presne tak. Najmä počas zimy, keď bude vaša pokožka podráždená a suchá, prípadne pery popraskané, môžete naplno pocítiť silu tohto žltého zázraku. Nielenže hydratuje, ale aj lieči. Ak pociťujete únavu, je to zdroj rýchlej, no zdravej energie.

Ghee proti bolestiam

Ghee maslo sa používa aj pri bolesti ucha. Pomocou vatovej tyčinky vložte trošku masla do ucha a jemne rozotrite. Rovnako ho môžete použiť aj v prípade popálením, kedy je potrebné naniesť ho v tenkej vrstve na postihnuté miesto a nechať účinkovať. To však ešte stále nie je všetko. Ghee využívajú aj pacienti, ktorí trpia chronickými problémami s kĺbmi. Lieči sa ním však aj astma, reuma a časté bolesti hlavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 11:46