Tekvica vám môže pomôcť s veľkým množstvom problémov.dreamstime
StoryEditor

Tekvica nie je len ozdobou jesene, ale aj liečivou potravinou: Takéto zdravotné výhody v sebe ukrýva

24.10.2022, 12:00
Zdravie

Čo vám napadne, keď sa povie jeseň? Okrem opadaného lístia a farieb to nepochybne bude tekvica. Či už ju používate ako dekoráciu alebo si na nej radi pochutíte, mali by ste vedieť, že nie je len skvelou ozdobou a dobrotou, ale aj liečivou potravinou. Pozrite sa, aké zdravotné výhody v sebe ukrýva.

Tekvica jednoducho patrí k jeseni, či už ako dekorácia alebo chutná dobrota. Najčastejšie ju môžete konzumovať vo forme polievky, šalátu, prílohy, oleju alebo pochutiny k dobrému filmu. Vedeli ste však, že tekvica patrí k liečivým potravinám? Áno, je to tak. Táto dobrota v sebe ukrýva veľké množstvo zdravotných benefitov. Môže vám pomôcť s chudnutím, zrakom, ale aj kožnými problémami. Pozrite sa, prečo by ste ju mali zaradiť do jesenného jedálnička aj vy.

Hravo posilní imunitu

Tekvica ponúka nespočetné množstvo vitamínov, minerálov a živín. Rovnako ako mrkva či sladké zemiaky obsahuje antioxidant beta karotén, ktorý pomáha vášmu telu odháňať choroboplodné zárodky a zabezpečuje, aby orgány fungoval tak, ako majú. Okrem neho v sebe ukrýva vitamín C, E a železo, vďaka ktorému dokáže posilňovať váš imunitný systém, urýchliť hojenie rán a odpudzovať baktérie.

Tekvicou k lepšiemu zraku

Vitamín A je skvelý najmä pre vaše oči. Vašou veľkou výhodou je, že si ho cez túto jeseň môže dopriať prostredníctvom tekvice, ktorá vám pomôže udržať zdravé oči, bojovať proti šedému zákalu a môžete vďaka nej vidieť jasnejšie aj pri slabšom osvetlení.  

Plná zdraviu prospešného draslíka

Sýta oranžová farba tekvice je znakom toho, že je plná draslíka, ktorý je rozhodujúci pri znižovaní krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Takisto je skvelý pri obličkových kameňoch, cukrovke, problémoch s hustotou kostí, prostate a menopauzou.

image

Zaraďte tekvicu do vášho jedálnička a uvidíte, aké zázraky sa budú diať s vašim telom.

dreamstime

Je skvelá na chudnutie

Tekvica obsahuje veľa vlákniny a málo kalórii. To znamená, že sa po jej konzumácii budete cítiť sýte bez toho, aby toho museli za deň zjesť príliš veľa. Keďže je schopná stimulovať trávenie a znižovať hladinu cukru v krvi, je skvelou pomocníčkou aj pri chudnutí

Lepší spánok

Semienka z tekvice obsahujú aminukyselinu, ktorá pomáha vytvárať v tele chemikáliu nazývanú serotonín. Okrem toho, že sa vďaka nej budete cítiť lepšie, podporíte si pokojnejší spánok.

Zázrak pre pokožku

Táto chutná dobrota je vďaka vitamínu C vynikajúca aj pre zdravie vašej pokožky. Keďže telo potrebuje tento vitamín na výrobu kolagénu, môžete si jej konzumáciou zaručiť pevnú a krásnu pokožku. Okrem toho v sebe ukrýva aj ďalšie vitamíny, o ktorých je známe, že zvyšujú obranyschopnosť kože pred UV žiarením, zápalom a účinkom starnutia.

Zlepšuje kvalitu spermii

Neplodnosť je často spájaná najmä s nízkou hladinou zinku v tele. Ak s ňou máte problém vy alebo váš partner, zaraďte do svojho jedálnička tekvicu. Jej semená sú totiž bohaté na minerály, ktoré podporujú zdravú hladinu testosterónu a podporujú plodnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:08