Vďaka polyfázovému spánkovému režimu budete mať síce viac času, no oveľa menej oddychu.dreamstime
StoryEditor

Stačila by vám na oddych len hodina a pol denne? Vyskúšajte polyfázový spánok podľa Leonarda da Vinciho

18.10.2022, 09:00
Zdravie

Väčšina z vás pravdepodobne dodržiava monofázový spánkový režim, a teda spí raz denne. Počuli ste však už o polyfázovom spánku? Spočíva v tom, že spíte viac ako dvakrát denne. Využíval ho dokonca aj Leonardo da Vinci, ktorému vraj kvôli napätému programu stačilo pospať si iba hodinu a pol denne. Chceli by ste ho vyskúšať aj vy? Pozrite sa, či je takýto spánkový režim bezpečný.

V polyfázovom spánkovom režime sa spánok delí na viac ako dve časti za deň. Síce nespočíva v tom, že musíte skrátiť celkový počet hodín spánku, no mnohí ho vyhľadávajú práve kvôli tomu, aby maximalizovali dobu bdelosti. Využívajú ho najmä vtedy, ak potrebujú dlhšie pracovať, túžia stihnúť za deň viac vecí alebo jednoducho nepotrebujú zabiť deň zbytočným vylihovaním. Ak by ste sa ho rozhodli praktizovať aj vy preto, aby ste mali viac času a menej spánku, máte na výber z troch najpopulárnejších polyfázových režimov.

Režim Dymaxion: 30 minút spánku každých šesť hodín, a teda celkovo 2 hodiny spánku denne.

Režim Uberman:  20 minút spánku každé 4 hodiny, a teda celkovo 3 hodiny spánku denne.

Režim Everyman: 3 hodiny spánku cez noc a potom tri 20 minútové boky spánku cez deň, a teda celkovo 4 hodiny spánku.

Viac času, no menej produktivity

Pokiaľ by ste sa rozhodli, že zmeníte svoj spánkový režim na polyfázový, môžete sa tešiť na niekoľko výhod, ktoré sú s ním spojené. Predovšetkým, môže byť prospešný pre tých, ktorí majú veľké problémy so zaspávaním alebo nemôžu spať príliš dlho kvôli práci. Rovnako tak si vďaka tomuto režimu môžete nájsť priestor na veci, na ktoré ste doteraz nemali čas. Na druhej strane musíte rátať aj s jeho počiatočnými nevýhodami. Ak sa pripravujete na skúšku alebo robíte na dôležitom projekte do práce, môžete rátať s horšími študijnými alebo kariérnymi výsledkami. Takisto môže nedostatok spánku viesť k rôznym zdravotným problémom ako úzkosť, vysoký krvný tlak, depresia, cukrovka či obezita. Či už sa budete pozerať len na negatíva polyfázového spánku je len na vás, no ako sa hovorí, za vyskúšanie nič nedáte. Prezradíme vám, ako na to.

Vyskúšať či radšej nie?

Pokiaľ sa nachádzate v situácii, kedy by vám polyfázový spánok vyhovoval alebo ho jednoducho chcete len vyskúšať, mali by ste si urobiť plán, ktorý neobmedzuje vás celkový počet hodín spánku denne. Ak zvyknete napríklad spať 8 hodín za noc, môžete si pri tomto režime stanoviť 6 hodín spánku v noci a dve hodinové zdriemnutia cez deň. Vždy však myslite na to, že polyfázový spánok by ste mali praktizovať len krátku dobu, takisto by ste sa mali vyhýbať šoférovaniu a iným činnostiam, ktoré si vyžadujú pozornosť. Ak ho naozaj v živote nepotrebujte, zostaňte radšej pri svojej rutine.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:42