Vďaka pilatesu si vybudujete svalstvo aj schudnete.pexels
StoryEditor

Pilates nie je nuda: Upokojí telo aj myseľ a môžete ho cvičiť priamo doma v obývačke

21.10.2022, 09:00
Zdravie

Ak patríte k ľuďom, ktorí majú sedavé zamestnanie a čoraz častejšie vás trápia bolesti chrbta, mali by ste začať cvičiť. A to čo najskôr. Nájdite si ten typ cvičenia, ktoré vás bude baviť a dokáže vám pomôcť práve s vašimi ťažkosťami. Dnes už nájdete množstvo online programov, vďaka ktorým v podstate nemusíte opustiť priestor vašej obývačky a zacvičíte si rovnako dobre doma ako vo fitku.

Jedným z takýchto cvičení je aj pilates. Ten mnoho ľudí považuje za nudný tréning. Pravdou však je, že vďaka pilatesu si nielen spevníte celé telo, ale aj schudnete. Tu sú dôvody, prečo by ste mu mali dať šancu aj vy.

Kompenzácia celodenného sedenia

Už pol hodinka až hodinka pilatesu niekoľkokrát do týždňa, nahradí vášmu telu pohyb, ktorý vo vašom živote absentuje z dôvodu sedavého zamestnania.

Komplexné cvičenie

Pilates je ten typ cvičenia, ktoré je komplexne zamerané na celé telo. Nielenže posilní ochabnuté svalstvo, zároveň vďaka nemu uvoľníte stuhnuté svaly a v neposlednom rade počas neho spálite nemálo kalórií. Je teda ideálnym riešením pre zaneprázdnených ľudí, pretože majú vďaka nemu takzvané 3 v jednom. A to sa cení.

Držanie tela

Vďaka pilatesu si osvojíte niektoré návyky, ktoré sú dôležité aj počas vašich rutinných aktivít. V prvom rade je to správne držanie tela. Ak si vybudujete tento návyk a budete pri každom pohybe myslieť na to, či ho vykonávate správne, uľahčíte to nielen vašej chrbtici, ale de facto celému telu.

Vplyv na psychiku

Pilates je v prvom rade o správnej technike a tiež dýchaní. Práve stopercentné sústredenie sa na správne vykonávanie týchto pohybov a dychu, vám nedáva veľa možností na to, aby sa vám rozutekali vaše myšlienky. Práve vďaka tomu si oddýchnete aj mentálne, čo má dobrý vplyv na celkovú psychiku.

Masáž zadarmo

Počas tohto cvičenia telo dostávate do rôznych polôh. Kolíska, rolovanie chrbtice, rôzne rotácie. To všetko vám telo tak uvoľní, až nadobudnete pocit, akoby ste práve absolvovali skvelú masáž. Takto premasírované a prekrvené telo sa bude fyzicky cítiť oveľa lepšie.

Žiadne choreografie

Pilates je vhodné pre tie z vás, ktoré neinklinujú k aeróbnym cvičeniam, ktorých základom sú hotové choreografie a množstvo krokov. Práve tá nemotornosť počas týchto cvičení, môže ľudí častokrát odradiť od tohto typu pohybu. Pri pilatese môžete robiť stále tie isté cviky a progres uvidíte práve v tom, čo vás telo postupne pustí urobiť.

Dokonalý strečing

Ak ste športovec, ktorý sa väčšinou zameriava na výkon, je fajn sem tam dopriať telu kvalitný strečing. Bude to pre vás forma relaxu, počas ktorej dáte telu priestor rozhýbať trošku iné partie než tie, ktorým sa väčšinou venujete. Iste viete, že aj rozloženie či zmena záťaže bude pre telo prínosná.

Budovanie svalstva

Čaro pilatesu spočíva aj v tom, že nebuduje len na oko veľké svaly, ale zameriava sa aj na vnútorné svalstvo, čo je pre správne držanie a fungovanie tela mnohokrát oveľa dôležitejšie. Budete viac ohybné a práve táto nadobudnutá flexibilita bude pre vás hnacím motorom, aby ste v cvičení pokračovali.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:47