Kloktanie slanej vody pomôže pri bolestiach hrdla a iných ťažkostiach.dreamstime
StoryEditor

Vyskúšajte kloktanie: Slaný roztok odstráni bolesť hrdla, ale pomôže aj v prípade bolesti zubov

21.10.2022, 06:00
Zdravie

Slaný roztok už použil snáď každý, ako prvú pomoc pri neznesiteľných bolestiach hrdla. Tento zázrak, ktorý má každý z nás v podstate na dosah ruky, však môžete používať aj pri ďalších problémoch. Je totiž účinným prostriedkom v boji proti rôznym infekciám. Vďačiť za to možno práve soli, ktorá má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

A to, že soľ je niekedy nad zlato, platí aj v tomto prípade. Zachráni vás, keď práve nemáte po ruke žiadne lieky a v niektorých prípadoch pomôže natoľko, že ich ani nebudete potrebovať.

Bolesti hrdla

Už spomínanú bolesť hrdla zažil asi každý. Keď zrovna nemáte doma pastilky, ktoré by vám od bolesti uľavili, či žiadne prípravky na kloktanie, slaná voda vám zaručene pomôže. Odplavuje z hrdla baktérie a vírusy, ktoré sú zodpovedné za vaše ťažkosti. Mikróby teda v boji so slanou vodou nemajú žiadnu šancu a vám sa čoskoro uľaví od ťažkostí. Slanú vodu by ste mali kloktať minimálne trikrát za deň aj v prípade, že ste nachladnutí. Znižuje prejavy chrípky a nachladnutia a zároveň vie byť nápomocná aj pri liečení suchého, dráždivého kašľa a tiež pri nadmernom zahlienení.

Bolesti zubov

Soľ má prirodzené dezinfekčné schopnosti. Aj to teda môže hrať vo váš prospech v prípade, že vás trápi bolesť zubov. Tá je častokrát spôsobená hromadením hnisu v zube a s tým si slaný roztok hravo poradí a zmierni vaše bolesti ešte pred návštevou lekára. Kloktaním slanej vody predchádzate aj tvorbe zubného plaku a tiež zápalom ďasien. Mimochodom, ak si pripravíte niečo podobné ako ústnu vodu z vlažnej vody a soli, bude vaša ústna dutina a najmä zuby, chránené pred zubným kazom. Vďaka fluoridovým minerálom sa postará aj o zdravie zubnej skloviny. Kloktajte túto slanú vodu aspoň štyrikrát do týždňa a tešte sa z krásneho a predovšetkým zdravého úsmevu.

image

Účinný roztok si pripravte z vody a lyžičky morskej soli.

dreamstime

Zbohom kandidóze

Kandidóza nie je vôbec ojedinelý problém. Toto plesňové ochorenie, spôsobené kvasinkou Candida sa prejavuje bielymi škvrnami na jazyku, bolestivým prehĺtaním a zdržiava sa v ústach a v krku. Vďaka soľnému roztoku s antimikrobiálnymi vlastnosťami sa tohto ochorenia zbavíte pomerne rýchlo. Kvasinku sa vám podarí odstrániť za predpokladu, že budete slaný roztok kloktať dvakrát denne najmä v zadnej časti krku. Roztok si pripravujte vždy čerstvý z pol lyžičky morskej soli, ktorú rozpustíte v jednom deci teplej vody.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. apríl 2024 06:31