S bradavicami či kurími okami vám pomôžu tieto domáce lieky.dreamstime
StoryEditor

Nepekne vyzerajúce kurie oká či bradavice: Zbaviť sa ich môžete pomocou týchto domácich liekov

13.10.2022, 09:00
Zdravie

Trápia vás kurie oká či bradavice? Či už nosíte nevhodnú obuv, nevenujete ošetrovaniu vašich nôh dostatočnú pozornosť, stretli ste sa s nakazeným človekom alebo ste chytili infekciu pri návšteve v bazéne, mali by ste vedieť, že bolestivých bradavíc a kurích ôk sa môžete jednoducho zbaviť. S vhodnými prípravkami ich môžete odstrániť aj samy doma. Poradíme vám, ako na to.

Predtým, než sa pustíte do odstraňovania týchto estetických problémov, mali by ste vedieť, ako rozlišovať kurie oko a bradavicu. Väčšinou sa tvoria v oblasti chodidiel, no pre svoj podobný vzhľad majú dokonca aj lekári problém ich navzájom rozoznať. Napriek svojej podobnosti však nie sú rovnaké. Kurie oko je nahromadená odumretá koža, ktorá má žltkastú farbu a v strede je zafarbená do čierna. Vytvára sa najmä na miestach, ktoré sú pravidelne vystavené tlaku, treniu či oderom. Na druhej strane sú tu bradavice, malé kožné výrastky vírusového pôvodu, ktoré vyzerajú ako malý hrbolček s čiernymi bodkami. Objaviť sa môžu kdekoľvek na tele a keďže sú infekčné, ľahko sa môžu prenášať z človeka na človeka. Už viete, ktorý z týchto dvoch problémov vás trápi? Zbavte sa ho pomocou týchto trikov.

S kurími okami najlepšie bojuje:

Lastovičník alebo ricínový olej

Na kurie oká je veľmi účinný lastovičník. Z tejto rastlinky vám stačí extrakt zo stonky, ktorým si potierajte postihnuté miesto minimálne dva týždne. Na zmäkčenie a následné odstránenie kurieho oka však pomôže aj ricínový olej. Kvapnite olej na vatový tampón a pomocou náplasti pripevnite na kurie oko. Opakujte denne dovtedy, kým úplne nezmizne.

Ľanový olej

Tento olej je skvelý nielen do šalátov, ale vďaka protizápalovým látkam dokáže slúžiť aj ako skvelý pomocník na kurie oká. Pred spaním namočte handričku do oleja, prikryte ním postihnuté miesto a obviažte obväzom. Ráno pomocou pilníka či pemzy odstráňte odumretú pokožku.

Aloe vera

Na kurie oko môžete použiť aj list aloe. Z rastliny odrežte malý kúsok, rozrežte ho a priložte na kurie oko. Prikryte obväzom a nechajte pôsobiť do rána, kedy sa bude dať ľahko odstrániť.

Ananásová kôra

Ananásovú kôru už nemusíte vyhadzovať do koša, použiť ju totiž môžete aj na ošetrenie kurích ôk. Priložte kôru na zhrubnutú pokožku a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Vďaka enzýmom pokožka zmäkne a oveľa ľahšie sa bude odstraňovať.

 

S bradavicami vám pomôže:

Med

Tekuté zlato vám môže pomôcť rôznymi spôsobmi. Jeho pravidelnou konzumáciou si posilníte imunitu a vďaka antibakteriálnym vlastnostiam sa zbavíte nepekných bradavíc. Jednoducho, natrite med na postihnuté miesto, prekryte ho obväzom a nechajte pôsobiť cez noc. Túto procedúru opakujte dovtedy, kým bradavica nevybledne a nestratí sa.

Teplá voda a morská soľ

Najlepším spôsobom, ako sa zbaviť nežiadúcich bradavíc, je teplá voda a morská soľ. Síce tento proces liečby trvá dlhšie, s výsledkom budete určite spokojné. Do nádoby s horúcou vodou nasypte morskú soľ a postihnuté miesto do nej namočte približne na 10 – 15 minút. Následne pomocou pilníka zoškrabte odumreté vrstvy. Opakujte dovtedy, kým bradavica nezmizne.

Púpava

Bradavice sa zbavíte aj pomocou púpavového mlieka či miazgy, ktorá sa nachádza v púpavovej stonke. Túto šťavu jednoducho vytlačte na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť. Tento postup opakujte dvakrát denne po dobu dvoch týždňov.

Vitamín C

Vitamín C je dôležitá živina, ktorá dokáže bojovať s rôznymi chorobami, vrátane bradavíc. Pomocou lyžice rozdrvte tabletu vitamínu, pridajte ju do pohára s trochou vody. Miešajte dovtedy, kým nevznikne pasta. Namočte do nej kúsok látky, naneste na bradavicu, prikryte obväzom a nechajte pôsobiť cez noc. Opakujte denne, kým úplne nezmizne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:19