Emočné jedenie nespôsobuje len nadváhu, ale aj horší psychický stav. Takto ho vyriešite.dreamstime
StoryEditor

Priberáte zo stresu, smútku či sklamania? Emočného jedenia sa môžete zbaviť pomocou 4 krokov

06.10.2022, 15:00
Zdravie

Napiekla si partnerovi koláč, polovica si zjedla a druhá ostala jemu, keď sa vráti zo stretnutia s priateľmi? Keďže si doma sama a smutná, že ťa nechal len so svojimi myšlienkami, rozhodneš sa dať si jeden kúsok. Ten však nestačí, a preto si dáš ďalší a ďalší. Bohužiaľ, zješ tak aj druhú polovicu koláča. Partner sa naň však veľmi tešil, a preto cez noc upečieš ďalší koláč. Aby to nebolo podozrivé, zase polovicu zješ. Takto vyzerá emočné jedenie. Zažívate ho aj vy?

Emočné jedenie zažíva veľké množstvo žien. Pocítiť ho môžete predovšetkým vtedy, keď potrebujete vyriešiť zlú náladu alebo vás zraní niekto z okolia. Vy sa tak rozhodnete ísť do kuchyne a ublížite si ešte viac. Okamžite sa vrhnete na jedlá, ktoré by ste pravdepodobne v bežný deň nedali do úst. Síce na tom nie je nič zlé, treba si predsa občas dopriať, no ak zažívate emočné jedenie dlhodobo, zbytočne si spôsobíte problémy. Napokon vás začne ťažiť nadváha, ktorú znovu napravujete odmenou v podobe jedla. Vytvoríte si tak začarovaný kruh, z ktorého nie a nie von. Aby ste už nikdy nemali potrebu zajedať nepríjemné emócie, mali by ste sa držať týchto štyroch krokov. Iba tak sa môžete zbaviť nezdravého prejedania.

Spúšťače emočného jedenia

V prvom rade by ste mali zistiť, ktoré emócie u vás spôsobujú chuť na jedlo. Či už je to stres, nuda, hnev, únava, smútok, samota, neistota, podráždenie, sklamanie alebo potreba odmeny. Ak máte pocit, že je ich viac, vymenujte si ich jednu po druhej. Napokon si zapíšte situácie, pri ktorých sa prejedáte najčastejšie. Napríklad, keď ste nervózne z množstva pracovných povinností, keď sa hneváte na partnera, pretože zabudol na vaše rande alebo keď ste smutné pri nakupovaní oblečenia, no z obchodu vás poslali preč, pretože vašu veľkosť nemajú. Najbližšie dni sa skúste pozorovať a poprípade dopíšte všetko, čo si všimnete.

Náhrada za jedlo

Druhým krokom k tomu, aby ste odstránili emočné jedenie, je prinútiť mozog myslieť o čosi inak. Totiž, prejedanie sa vám na jednej strane spôsobuje nadváhu, no na druhej aj úľavu. Práve z tohto dôvodu mu musíte dať za jedlo náhradu. Ak to nespravíte, skôr či neskôr si nájde ďalší  spôsob, ako zvládať nepríjemné emócie. Vašou úlohou teda bude priradiť aspoň jeden náhradný spôsob ku každej situácii, v ktorej zvyknete dostávať chuť na jedlo. Napríklad, ak budete nervózne, pôjdete si zabehať, ak sa budete cítiť sklamane, zatancujete si, ak sa nahneváte na partnera, zacvičíte si jógu alebo skúsite bicyklovanie.

image

Nahraďte jedlo behom, bicyklom alebo jógou.

dreamstime

Všetky pokušenia preč

Ešte predtým, než sa vrhnete do prvých dvoch krokov, skúste zo svojej domácnosti odstrániť všetky pokušenia. Veď predsa, ak by ste mali problém s alkoholom a chceli by ste prestať, prirodzene by ste sa tohto pokušenia zbavili. Zbavte sa preto sladkostí, koláčov, čipsov či iných produktov, ktoré vás volajú pohľadom. Poznáte, ako sa hovorí, zíde z očí, zíde z mysle. Pozor, nerozmýšľajte nad tým, či ich jedáva partner alebo návšteva,  myslite predovšetkým na seba a svoje zdravie.

Jedlo nič nevyrieši

Posledným krokom k tomu, aby ste nezajedali zlú náladu, je zmeniť pohlaď na jedlo. Musíte sa totiž naučiť vnímať to, že jedlo vyrieši len jeden problém, hlad alebo výživu. Nemáte ho predsa v chladničke na to, aby ste ním riešili stres z práce, smútok z hádky alebo nervozitu z nepríjemnej návštevy. Jedlo nevie vyriešiť nič z toho. Emócie môže len oddialiť alebo ich zhoršiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:27