Nazbierajte si trnky počas prechádzky.unsplash
StoryEditor

Na jesennej prechádzke si nazbierajte trnky: Majú detoxikačný účinok a pomôžu aj pri bolesti hrdla

04.10.2022, 15:00
Zdravie

Jeseň ponúka množstvo plodov, ktoré sú nabité vitamínmi a liečivými účinkami. Počas prechádzky neobíďte bez povšimnutia žiadny krík s trnkami. Nie všetky plody síce obľubujú trpkú chuť, no ich sušením či mrazením sa chuť mení a vy vďaka trnkám môžete pokojne zabudnúť na klasickú lekárničku.

S ich zberom môžete začať už v októbri, kedy už budú určite dozreté, no ak to nestihnete, zbierať ich môžete, aj keď začnú prvé mrazy. Trnkám to len prospeje, pretože ich výrazne trpká chuť sa zmierni, ba dokonca budú sladšie.

Doplňte si vitamíny

Kto by to bol povedal, že v týchto malých bobuľkách sa ukrýva toľko vitamínov a minerálov? Obsahujú vitamíny A, B, C a E. Sú však aj zdrojom omega 3, 6 a 9 mastných kyselín. Nechýbajú ani minerálne látky ako draslík, horčík, mangán, selén, fosfor, zinok, meď a železo, ktorého väčšina z nás nemá dostatok, a musí ho dopĺňať prostredníctvom suplementov. Musíme tiež spomenúť nemalé množstvo vlákniny, trieslovín a vzácnych flavonoidov.

Zdravé srdce a obličky

Vďaka celému spektru účinných liečivých látok, trnky pôsobia preventívne pri rôznych ochoreniach srdca. Práve spomenuté flavonoidy a tiež kvercetín a kempferol priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca, vďaka čomu sa zároveň znižuje riziko srdcových ochorení, vrátané infarktu. Skôr než si však nazbierate samotné plody, nezabudnite ani na kvety z trniek. Čaj z nich pôsobí diureticky, okrem toho, že sa zbavíte prebytočnej vody v tele, tak lieči obličkové kamene a ďalšie obličkové ochorenia.

Prevencia proti rakovine

Zlúčeniny, ktoré sa v trnkách nachádzajú, pôsobia preventívne aj proti rakovine. Nielenže eliminujú rast rakovinových buniek, ale znižujú aj ich množenie.

Detox a dobré trávenie

Jednou z hlavných zlúčenín, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu, je rutín. Práve ten sa nachádza aj v tmavých bobuliach. Toxické látky prítomné v krvi nemajú v boji s trnkami žiadnu šancu. Tie výrazne ovplyvňujú ich výskyt. Navyše, práve očistným účinkom, ktoré trnky majú, zbavujú organizmus škodlivých látok. Iste oceníte aj to, že podporujú chudnutie. Akokoľvek sa rozhodnete trnky konzumovať, bude to priaznivo pôsobiť na vaše trávenie. Budú nápomocné aj v liečbe hnačky, a to najmä u detí. Zároveň však pomôžu aj v prípade častých problémov so zápchou a plynatosťou. Je na vás, či si doprajete čaj z kvetov, chutný trnkový džem alebo čerstvé plody tejto rastliny.

Boľavé hrdlo aj kašeľ

Antibakteriálne účinky, ktoré sú u trniek preukázateľné, dokážu byť dokonca prvou pomocou, ak vás trápia bolesti hrdla či kašeľ. Tie totiž dokážu zničiť baktérie a vírusy, ktoré stoja za týmito problémami. Čaj z kvetov či plodov trnky podporuje vykašliavanie. Kloktanie trnkovej šťavy zase lieči zápal v hrdle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:18