Tieto zelené doplnky výživy budú mať priaznivý vplyv na vaše zdravie.pexels
StoryEditor

Jačmeň, chlorella, spirulina či moringa: Zelené poklady zlepšia trávenie, metabolizmus aj pleť

13.09.2022, 06:00
Zdravie

Trápia vás dlhodobo problémy s trávením? Alebo je vaša pleť neustále problematická a robí vám starosti ekzém či akné? Niekedy je za zdravotnými problémami oveľa viac, ako by ste si mysleli a je nevyhnutné nájsť ich príčinu. Je nevyhnutné začať zvnútra. Častokrát vám nepomôže len zmena stravovacích návykov, ale v niektorých prípadoch je potrebná komplexná liečba. No nemusíte siahať hneď po liekoch. Aj niektoré doplnky výživy dokážu organizmus zbaviť toxínov a naštartovať tie správne procesy.

Zelený jačmeň, chlorella a tiež spirulina dokážu vyriešiť nejeden zdravotný problém. Ich účinky počas dlhodobého užívania pocítite doslova na vlastnej koži.

Mladý jačmeň

Mladý jačmeň je v podstate sušená šťava z výhonkov mladej zelenej trávy, ktorá sa šetrne spracováva pri teplote okolo 30 až 31°C, vďaka čomu sa neznehodnotia žiadne vitamíny. Práve v spomínaných výhonkoch je množstvo živín, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela. Mladý jačmeň poskytuje predovšetkým vitamíny skupiny B, no je v ňom prítomný aj vitamín E a tiež céčko, ktoré je nevyhnutné predovšetkým v období, kedy je väčší výskyt vírusov. Nechýbajú ani minerály, ktoré sú zastúpené v hojnom počte, a to vápnik, horčík, železo či draslík. Tie vplývajú na celkové zdravie a kondíciu organizmu. Aminokyseliny ocenia okrem bežných ľudí aj športovci. Vďaka aminokyseline triptofán, ktorá je zodpovedná za tvorbu serotonínu, budete spať ako bábätko, vďaka čomu budete mať následne počas dňa oveľa viac energie a pomôže to aj vašej psychike. Navyše, mladý jačmeň obsahuje množstvo enzýmov a antioxidantov, ktoré vás chránia pred vplyvom voľných radikálov a tiež zbavujú telo nežiadúcich látok a toxínov. Ak si každý deň na lačno doprajete pohár jačmeňa, zlepší sa vám nielen trávenie, ale aj metabolizmus. Chlorofyl, ktorý jačmeň obsahuje, pomôže v prípade, že trpíte prekyslením žalúdka a lieči tak vnútorné, ako aj vonkajšie zápaly. Tiež však pomáha pri pálení záhy, žalúdočných vredoch a refluxe. Priaznivo vplýva i na zdravie tenkého a hrubého čreva a podporuje vyprázdňovanie. Aj na vašej pokožke budú po čase viditeľné zmeny. Najmä, ak máte ekzém alebo iný, závažnejší kožný problém.

Chlorella

Ďalším výživovým doplnkom, ktorý má super schopnosti, je chlorella. V kombinácii s mladým jačmeňom tvoria dokonalú dvojku, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu a dokáže pomôcť s vážnejšími zdravotnými problémami. Chlorella je sladkovodná, jednobunková riasa. Je bohatým zdrojom bielkovín a obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Podobne ako mladý jačmeň aj chlorella obsahuje chlorofyl, ktorého súčasťou je horčík, no obsahuje aj minerálne látky ako železo, fosfor, vápnik a draslík. Jedným z najväčších prínosov chlorelly je, že obsahuje celulózu. Tá na seba pri prechode tenkým a hrubým črevom dokáže naviazať plesne, baktérie, vírusy a toxíny, a keďže je celulóza pre telo nestráviteľná, to, čo na seba naviaže, aj vylúči. Vďaka tomu sa črevá prečistia, čo má vplyv na celkové zdravie.

Spirulina

Ďalšou riasou, ktorá je plná živín, je spirulina. Denno denné užívanie spiruliny bude mať blahodarné účinky na váš organizmus. Rovnako ako chlorella aj spirulina je bohatá na vitamíny skupiny B, C, E a K. Z minerálnych látok sú v nej zastúpené meď, sodík, mangán, horčík, železo, draslík a množstvo iných, zdraviu prospešných minerálov. Nesmieme však opäť zdôrazniť množstvo bielkovín, ktoré v sebe ukrýva. Je účinná v boji proti vysokého cholesterolu, znižuje hladinu cukru v krvi a aj črevá udržiava v zdraví. Ocenia ju aj alergici, pretože zmierňuje alergické príznaky. Navyše je výborným doplnkom pri redukčných diétach. Spirulina je tiež silný antioxidant. Čo je o dôvod viac, prečo si ju dopriať na dennej báze.

Moringa

Moringa je zelenou superpotravinou, ktorá sa získava z moringy karibskej. Ide teda tiež o čistý produkt, ktorý je vhodný pre každého, vrátane tehotných a dojčiacich žien či detí. Moringa má pozitívny vplyv na trávenie, vďaka čomu je využívaná aj v programoch na redukciu hmotnosti. Okrem toho prispieva k lepšej funkcii tak mozgu ako aj celého nervového systému. Eliminuje stres a nervozitu. Je skvelá pri budovaní imunity, chráni pred voľnými radikálmi a najmä dámy iste ocenia jej anti aging efekt. Pokožka je vďaka nej pevná a zdravá. Doprajte si moringu aj v prípade dlhodobej únavy. Vďaka vitamínom B a D, ktoré sú v nej prítomné, budete mať oveľa viac energie ako doposiaľ.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 12:19