Táto úžitková rastlina sa používa predovšetkým v Japonsku, kde bola odnepamäti považovaná za nedostupnú pochúťku, ktorú si mohla dovoliť len kráľovská rodina. Za liečivú ju po prvý raz označili až Číňania a budhistickí mnísi, ktorí ju jedli z terapeutických dôvodov. Bežne sa využíva pri výrobe rezancov, cestovín, ryže, sušienok a ďalších pokrmov. Na ich výrobu sa používa hľuza, ktorá rastie pod zemou. Z nej sa napokon vyrába konjaková múka, ktorá tvorí základ zdravších alternatív príloh. Konjak sa teší obľube po celom svete a môže za to aj fakt, že dokáže pomôcť pri rôznych chorobách a dokonca aj pri chudnutí. Zistite, prečo je táto rastlina prírodným zázrakom.
Pomôže so zápchou či akné
Za zázračné schopnosti konjaku môže najmä vysoký obsah vlákniny glukomanánu, ktorá má veľké množstvo zdravotných výhod. Vďaka nej je konjak schopný znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Keďže pomáha pri regulácii pohybov čriev a pôsobí ako probiotikum, je skvelý pri zápche, ale aj hemoroidoch. Takisto môže byť prospešný pre ľudí, ktorí chcú zlepšiť zdravie svojej pokožky. Totiž, niektoré výskumy ukazujú, že konjak vďaka svojim terapeutickým účinkom dokáže odstrániť akné a pomôcť telu rýchlejšie hojiť rany. Na druhej strane, mnohí sa rozhodli konzumovať túto rastlinku najmä z tohto dôvodu, že je vynikajúcim pomocníkom pri chudnutí. Ako to dokáže?
Schudnite s konjakom
Túžite sa konečne zbaviť nežiadúcich kíl a dosiahnuť vysnívanú postavu? Vyskúšajte do svojho jedálnička doplniť konjak. Kalorická hodnota glukomanánu, ktorý táto rastlinka obsahuje, je veľmi nízka a na rozdiel od iných dokáže absorbovať extrémne množstvo vody. Čo to znamená? V žalúdku tak zväčší objem, vyvolá zreteľný pocit sýtosti a potlačí hlad. Aj kvôli týmto schopnostiam sa konjak často využíva pri redukčných diétach a pri problémoch s nadváhou a obezitou. Nebojte sa, nemusíte obhrýzať rastlinu, stačí ak si zakúpite konjakové prílohy. Tie nemusíte variť, čiže ušetríte aj čas pri príprave jedál. Vďaka ich neutrálnej chuti ich môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Okrem príloh sú výborné aj do polievok či smoothies.