Tieto huby stoja za vašu pozornosť, sú totiž liečivé.unsplash
StoryEditor

Huby nielen pre chuť, ale aj pre zdravie. Tieto liečivé druhy zatočia s nespavosťouči vypadávaním vlasov

12.09.2022, 12:00
Zdravie

V tomto období si môžete nazbierať huby nielen pre chuť, ale aj pre zdravie. Niektoré huby totiž dokážu zatočiť s nespavosťou, alergiou či oslabenou imunitou. Zistite, ktoré z nich majú liečivú silu.

Nielenže huby príjemne chutia a človeka zasýtia, ale môžu vám obohatiť aj zdravie. Samozrejme, všetko pod podmienkou, že nazbierate tie správne druhy. Síce niektorí veria, že sú pre ľudský organizmus viac škodlivé ako prínosné, pretože z okolia nasávajú ťažké kovy, no nie je to pravda, ak zbierate v lese, mimo rušných ciest. Vo všeobecnosti totiž obsahujú veľké množstvo telu prospešných látok. Napríklad takí Číňania vedeli o ich liečivých vlastnostiach už pred šesť tisíc rokmi, namiesto byliniek konzumovali pre zdravie huby. Zistite, ktoré z nich majú najväčšie liečivé sily.

Pečiarka poľná a záhradná

Pečiarok nájdete v lese naozaj veľa, no medzi liečivé druhy nepochybne patrí pečiarka poľná a záhradná. Obe obsahujú veľké množstvo vitamínov ako D, B a minerály ako sodík, draslík a fosfor. Pečiarka záhradná v sebe dokonca ukrýva aj antioxidanty a kyselinu linolovú, vďaka ktorej je schopná bojovať proti vypadávaniu vlasov a nepekným ranám. Tieto huby sú tak silné, že dokážu pomáhať aj pri liečbe rakoviny prsníka.

Hliva ustricová

Hliva ustricová je všetkým dobre známa. Pre svoje liečivé účinky sa v minulosti dokonca používala aj v tradičnej čínskej a japonskej medicíne. Tým, že obsahuje veľké množstvo glukánu, dokáže zvýšiť odolnosť organizmu, posilniť tak imunitný systém a zachytávať voľné radikály. Ukrýva v sebe aj dôležité minerálne látky, vitamíny a vlákninu, ktorá telu pomáha bojovať s jedovatými látkami, znižuje hladinu cholesterolu a upravuje krvný tlak.

Lesklokôrovka obyčajná

Túto hubu nájdete v slovenských lesoch v lete aj na jeseň, a to na živom či odumretom dreve listnatých aj ihličnatých stromov. V Číne považujú lesklokôrovku za hubu dlhovekosti, no používajú ju aj pri liečbe nespavosti, srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, migréne, menštruačných bolestiach alebo reume. Keďže v sebe ukrýva antimikrobiálne vlastnosti, údajne pôsobí aj ako antivírus, ale dokáže pomôcť aj pri chudnutí.

Hnojník  obyčajný

Hnojník alebo ľudovo hnojovku môžete nájsť pri lesných cestách, na pasienkoch, v záhradách a na kompostoch. Pozor, jedlé sú však len mladé plodnice a po odtrhnutí ich musíte skonzumovať do 4 hodín. Síce sa tejto hube na Slovensku neprikladá veľký význam, v Japonsku a Číne sa konzumuje najmä kvôli liečivým vlastnostiam. Dokáže totiž brzdiť rast niektorých rakovinových nádorov, podporuje trávenie, bojuje s hemoroidmi a znižuje krvný tlak.

Húževnatec jedlý (Shiitake)

Táto huba dokáže podľa Japoncov predlžiť život. V praxi sa však využíva aj na zvýšenie imunity organizmu, pri rôznych alergiách, na prevenciu proti chrípke a prechladnutiu. Húževnatec jedlý je však skvelý aj pri zápale pľúc či inkontinencii. Pre staršie  osoby je uznávaný ako omladzovací faktor bez ohľadu  na typ  ochorenia. U mladých je, naopak, dobrým pomocníkom pri vyčerpaní, prepracovanosti či únave.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:44