Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí.Pexels
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: 30 vecí, ktoré pomáhajú predchádzať vážným chorobám

26.05.2023, 10:03
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí a možno áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu či zázvor, ale aj čokoládu a čaj.

Petržlen a petržlenová vňať

Bylinkám kraľuje petržlenová vňať, ktorá je veľmi bohatá na železo. Už po mnohé storočia sa petržlen používa ako diuretikum, ktoré je nápomocné pri rôznych infekciách, ako napríklad pri infekcii močových ciest. Zvýšenie konzumácie petržlenu a petržlenovej vňate spôsobuje aj zníženie hladiny cukru v krvi.

Špenát

Patrí tiež k jedným z najzdravších potravín na svete. Je bohatý najmä na vitamíny A a K, mangán, horčík a kyselinu listovú, ale obsahuje aj vitamíny B, železo, vápnik, draslík či karotenoidy. Podporuje činnosť pankreasu a prispieva k zdraviu očí, mozgu, svalov, pečene a pohlavných orgánov. Lepší je dusený než surový. Flavonoidy, ktoré obsahuje, chránia telo pred škodlivými látkami, majú protizápalové a antioxidačné účinky.

Olivový olej

Vedci zistili, že jeho pravidelnou konzumáciou sa vyhnete celému množstvu chorôb. Srdce udržiava zdravé tým, že znižuje cholesterol, pomáha vyhnúť sa infarktu a iným srdcovým chorobám. Taktiež chráni telo pred rakovinou, najmä čriev. Udržuje zdravý mozog aj pamäť. Je účinný aj pri liečbe reumy, ktorá je charakteristická deformáciou kĺbov a bolesťami. Zlúčenina oleocanthal, ktorá sa nachádzajúca v extra panenskom olivovom oleji, má podľa niektorých vedeckých štúdií rovnaké účinky ako lieky proti bolesti. Priaznivo pôsobí na hladinu inzulínu a cukru v krvi, čím pomáha znížiť riziko vzniku cukrovky.

Ryby

Obsahujú, podobne ako orechy, omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia blahodarne na kardio-vaskulárny systém, duševné zdravie a tráviaci systém. Kyseliny, ktoré obsahujú, sú dôležité pre správne fungovanie mozgu. Tiež sú dôležité pre vývoj oka a fungovanie sietnice. Patria sem: tuniak, losos, pstruh, makrela, sardinky či slede.

Pór

Je nášmu organizmu veľmi prospešný a vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, posilňuje imunitu a udržuje tak organizmus zdravý. Má, podobne ako cibuľa či cesnak, typickú ostrú chuť. Okrem posilňovania imunity čistí žalúdok a črevá, zlepšuje priechodnosť čriev a tým aj trávenie. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Je výbornou zbraňou proti baktériám. Pór podporuje aj rast vlasov a zároveň je vynikajúcou diétnou zeleninou.

Cesnak

O účinkoch cesnaku na zdravie nepochybuje nikto. Patrí medzi najpoužívanejšie a najmocnejšie liečivé rastliny. Využíva sa pri liečbe rôznych chorôb. Obsahuje látku alicín, ktorá ničí baktérie, huby, kvasinky, parazity a vírusy. Stimuluje biele krvinky, ktoré bojujú proti infekciám. Jeho konzumáciu ocenia kosti aj štítna žľaza. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, upravuje tlak a spomaľuje starnutie. Pôsobí ako prírodný liek na riedenie krvi a tak podporuje krvný obeh. Znižuje riziko krvných zrazenín a infarktu. Ma priaznivý vplyv na potenciu. Pre svoju typickú prenikavú vôňu mnohých ľudí jeho konzumácia odrádza.

Huby

Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a minerály, sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Všetky huby obsahujú betaglukány, ktoré pomáhajú stimulovať imunitný systém. Pôsobia aj ako prevencia, pripisujú sa im protirakovinové účinky. Vhodné pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou či obezitou.

Orechy

Vlašské orechy, mandle, kešu, lieskovce či arašidy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú zdravému srdcu, mozgu i zraku. Okrem toho obsahujú aj vysokú hladinu vitamínu E, ktorý chráni bunky pred starnutím.

Zázvor

Obsahuje zlúčeniny, ktoré fungujú takmer rovnako ako protizápalové lieky, ako je aspirín či ibuprofén. Tento zdraviu prospešný koreň má typickú ostrú chuť. Pridajte ho čerstvo nastrúhaný do šalátov, krémových polievok aj varených pokrmov. Príliš veľa zázvoru môže viesť k zriedeniu krvi, zníženiu tlaku a cukru v krvi. Pozor, ak užívate lieky na tieto problémy.

Kurkuma

Toto indické korenie obsahuje kurkumín, ktorý má podľa viacerých štúdií antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Je účinný pri rôznych zdravotných ťažkostiach, napríklad pri poruchách trávenia, pri astme a zahlieneniach, pri problémoch s pečeňou či kĺbmi. Posilňuje imunitu, zlepšuje činnosť mozgu a znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby. Patrí medzi najzdravšie korenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 17:00