Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí.Pexels
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: 30 vecí, ktoré pomáhajú predchádzať vážným chorobám

26.05.2023, 10:03
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí a možno áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu či zázvor, ale aj čokoládu a čaj.

Sú pokladom pre naše zdravie a to ako výborný zdroj antioxidantov, fytochemikálií (najznámejší je lykopén) a vitamínov (betakarotén, vitamín C). Sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu A, B, C, E, kália, vlákniny, vápnika, draslíka, fosforu, horčíka. Podporujú činnosť mozgu, posilňujú kardio-vaskulárny systém. Sú elixírom mladosti, spomaľujú starnutie. Významne znižujú riziko mŕtvice a rakoviny. Lepšiu využiteľnosť živín majú tepelne upravené rajčiny (varené alebo dusené).

Cibuľa

Je jednou z najobľúbenejších pochutín vďaka jedinečnej chuti, ktorú dodáva takmer každému jedlu. Obsahuje alicín a ďalšie sírnaté zlúčeniny. Je bohatá na bielkoviny, antioxidanty, kyselinu listovú, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík a vitamíny C, B1, B2, A.

Cibuľa má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je výborným prostriedkom proti kašľu, dokáže uvoľňovať hlieny. Znižuje vysoký krvný tlak aj hladinu tukov v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buniek.

Má tiež ochranné účinky aj proti poškodeniu kostí. Je skvelým bojovníkom najmä proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Pomáha aj pri ochoreniach cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl. Výborná je dusená, varená i grilovaná.

Pomaranče, citróny

Citrusové ovocie, ako sú pomaranče, grepy, citróny či limetky, sú bohaté na vitamín C, ktorý je potrebný pre tvorbu kolagénu. Ten pomáha udržiavať šľachy, väzy a kosti zdravé, preto sú nápomocné ľuďom s osteoartritídou. Citrusové plody sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom, ktoré sú užitočné pre ľudí s reumou. Céčko podporuje vstrebávanie železa a stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú potrebné v boji proti infekciám.

Čučoriedky

Sú zdrojom vitamínu E, ktorý ako antioxidant pôsobí v tele ako ochrana proti škodlivým látkam. Čučoriedky sú skvelým nástrojom, ako bojovať proti zápalom a poškodeniu buniek.

Mrkva, tekvica, bataty

Tento balíček zeleniny oranžovej farby je bohatý na vitamín A a betakarotén, čo sú silní bojovníci proti zápalom. Pre účinok jedzte túto zeleniny pravidelne. Denne stačí jedna mrkva. Ak chcete posilniť svoj zrak a udržať ho dlho zdravý bez potreby okuliarov či kontaktných šošoviek, mrkva, tekvica či bataty by mali dostať zelenú.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 06:24