Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí.Pexels
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: 30 vecí, ktoré pomáhajú predchádzať vážným chorobám

26.05.2023, 10:03
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí a možno áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu či zázvor, ale aj čokoládu a čaj.

Hrozno

Obsahuje veľké množstvo fytochemikálií, ktoré sa vyskytujú v šupke, ale aj v jadrách. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o resveratrole, ktorému je pripisovaný efekt dlhovekosti.

Ananás

Je bohatý na vitamín C a enzým bromelaín, ktorý má vplyv na zníženie bolesti a opuchu pri osteoartritíde a reumatoidnej artritíde. Je vhodný pri zhadzovaní kilogramov, pretože dokáže rýchlo naštartovať metabolizmus. Je skvelým spaľovačom tukov.

Zelený čaj

Je mimoriadne cenený pre obsah antioxidačných zložiek známych ako katechíny, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám.

Brusnice

Je vedecký dokázané, že pomáhajú pri infekcii močových ciest či obličiek. Pripisuje sa im vplyv na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych ochorení. Znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú stabilizovať rytmus srdca.

Vajcia

Sú vynikajúcim zdrojom luteínu, lecitínu, cysteínu a ďalších aminokyselín. Tieto prvky, ktoré obsahuje hlavne žĺtok, pomáhajú chrániť zrak. Vajcia sú tiež dobrým zdrojom vitamínov C a E. Obsahujú aj cholín, ktorý je výborný pre mozog, nervový a kardiovaskulárny systém. Významným zdrojom vitamínu A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.

Mlieko a syry

Mlieko a mliečne výrobky sú cenené najmä pre obsah vitamínu D a vápnika. Ide o zložky, ktoré sú nevyhnutné pre pevnosť kostí. Zlepšujú hustotu kostí a udržiavajú ich silné. Sú vynikajúcou prevenciou proti osteoporóze. Kyslomliečne výrobky zlepšujú trávenie. Déčko pomáha aj pri budovaní imunity a dokáže znížiť aj riziko niektorých druhov rakoviny.

Horká čokoláda

Podľa výskumníkov má viaceré prínosy pre zdravie. Podporuje imunitu, zlepšuje pamäť aj náladu, znižuje stres. Až o tretinu znižuje riziko ochorenia srdca. Je to najmä vďaka flavonoidom, ktoré zachovávajú pružnosť ciev. Pozitívny vplyv môže mať aj na krvný tlak. Horúca čokoláda podľa vedcov pomôže rozprúdiť krv a podporiť tak kognitívne funkcie mozgu. Okrem toho boli zistené aj pozitívne účinky kakaových bôbov na pacientov s Alzheimerovou chorobou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 21:30