Odborné pomenovanie zapáchajúceho dychu je halitóza.Dreamstime
StoryEditor

Čo sa skrýva za zápachom z úst? Môže signalizovať vážny problém s trávením

26.05.2023, 09:53
Zdravie

Nepríjemný dych občas potrápi každého. Spôsobujú ho baktérie vznikajúce pri rozklade zvyškov potravy v ústnej dutine a na jazyku. Teplé a vlhké prostredie je ideálne pre ich rýchle množenie. V zadnej časti úst následne dochádza k tvorbe prchavých zlúčenín síry, ktoré sú zodpovedné za zlý dych a pre organizmus sú dokonca toxické.

„Odborné pomenovanie zapáchajúceho dychu je halitóza a vo väčšine prípadov sú príčinou zlé hygienické návyky spojené s nedostatočným čistením ústnej dutiny,“ hovorí MDDr. Boris Verba, primár I. Dentálnej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Prevenciou je podľa neho každodenné dôkladné umývanie zubov spojené s vyčistením medzizubných priestorov a jazyka, pravidelná návšteva zubára a absolvovanie dentálnej hygieny aspoň raz ročne.

Nepríjemný spoločník

Problémom trpí veľká časť populácie. Odborníci odhadujú, že halitóza sa vyskytuje približne u každého štvrtého človeka a pre postihnutého predstavuje aj výrazné sociálne a psychické problémy. Vzhľadom na širokú škálu možných príčin sa liečba začína správnou diagnostikou jej pôvodu. Ak zubný lekár neodhalí zdroj zápachu, príčina bude pravdepodobne inde ako v ústach a je vhodné vyhľadať všeobecného lekára.

Problémom sú zvyšky jedla

Problematické môže byť aj nesprávne čistenie zubnej protézy alebo strojčeka. „Zbytky jedla na nevyčistených miestach vedú k nepríjemnému zápachu z úst. Zároveň sa zvyšuje riziko vzniku zápalu ďasien, zubného kazu, povlaku na zuboch a jazyku či parodontitídy,“ upozorňuje.

Ak úprava zubnej hygieny dych nezlepší, druhým krokom je posúdenie životosprávy. Pozornosť by mali zvýšiť predovšetkým milovníci sladkého, pretože cukor vie napáchať v ústnej dutine poriadne škody.

Predchádzať zlému dychu je možné poctivým čistením zubov a jazyka po každom maškrtení, ideálne však aj znížením množstva konzumovaných sladkostí.

Aromatické potraviny a sucho v ústach

Zápach úst spôsobujú aj určité aromatické látky pochádzajúce z potravín, ako je cesnak a cibuľa. Tie sú však absorbované priamo do pľúc, odkiaľ sa neskôr vylučujú do vzduchu. Takéto potraviny zapríčiňujú zlý dych len dočasne.

Ťažkosti s trávením aj vredy

Okrem lokálnych príčin v ústnej dutine môže zapáchajúci dych v niektorých prípadoch upozorňovať aj na iné závažné systémové ochorenia. Príčinou môžu byť cukrovka, reflux, choroby tráviaceho traktu, obličiek, pľúc a pečene. Napríklad zápach acetónu býva charakteristický pre diabetes, zápach čpavku je typický pri zlyhaní obličiek, hnilobný zápach z úst môže súvisieť s ochorením pľúc a charakteristický zápach produkuje aj ochorenie pečene. Pôvodcom zlého dychu môže byť žalúdok, konkrétne baktéria s názvom Helicobacter pylori, ktorú má v žalúdku až 40 % populácie a spája sa najmä so vznikom žalúdočných vredov.

Sucho v ústach a užívanie liekov

„K zápachu z úst vo veľkej miere prispieva aj sucho v ústach, preto je potrebné dbať na dostatočný pitný režim, pričom najvhodnejšia je čistá voda. V neposlednom rade môže za nepríjemný dych fajčenie, alkohol a káva,“ uvádza stomatológ.

Rovnaký problém môže spôsobiť aj užívanie niektorých typov liekov. Ide najmä o tie, ktoré vysušujú ústnu dutinu ako antihistaminiká, antidepresíva či lieky na krvný tlak.

 

Ako zmierniť zápach z úst?

  • Zlepšite ústnu hygienu,

  • precíznejšie odstraňujte zubný povlak, pomôžu vám vhodné zubné kefky,

  • venujte pozornosť aj čisteniu medzizubných priestorov a jazyka,

  • pravidelne navštevujte zubného lekára, ktorý ošetrí zubné kazy a odhalí a lieči aj zápal ďasien,

  • raz denne používajte aj škrabku na jazyk (zoženiete ju v každej lekárni či drogérii), pomocou ktorej odstránite baktérie na jazyku,

  • môžete používať aj doplnkové produkty, ako sú gély na jazyk, ústne vody, spreje, ktoré ničia baktérie spôsobujúce zápach.

Ktoré ochorenia odhalí zápach z úst?

  • Cukrovku – zápach acetónu býva charakteristický pre diabetes.
  • Zlyhanie obličiek – zápach čpavku je typický pri obličkovom zlyhaní.
  • Ochorenie pľúc – s ochorením pľúc môže súvisieť hnilobný zápach z úst.
  • Problémy s pečeňou – produkujú tiež určitý charakteristický zápach.
  • Žalúdočné vredy – pôvodcom zlého dychu môže byť žalúdok, konkrétne baktéria s názvom Helicobacter pylori.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:50