Ženské kondómy sú bezpečné, príjemné a pevnejšie ako tie mužské.unsplash
StoryEditor

Vedeli ste, že existujú ženské kondómy? Nielen partner, ale aj vy sa môžete pri sexe chrániť

26.07.2022, 18:00
Zdravie

Kondóm sa už dlhé roky považuje prednostne za mužskú formu ochrany. Ženy sa, naopak, môžu chrániť pomocou antikoncepcie alebo vnútromaternicového telieska, no každé z nich má svoje vedľajšie účinky. Vedeli ste však, že existujú aj ženské kondómy? Nielen váš partner, ale aj vy sa už môžete pri sexe chrániť.

Bojíte sa, že nechcene otehotniete? Už sa nemusíte spoliehať na to, či váš partner nezabudol kúpiť prezervatív alebo v tom horšom prípade, či sa pri sexe náhodou neroztrhol. Totiž kondómy nie sú len mužskou záležitosťou, existujú už aj ženské. Tie môžu spraviť váš sex bezpečnejší a zdravší.

Síce sú menej dostupné, ale príjemné a pevné

Nepočuli ste ešte o ženských kondómoch? Dôvodom môže byť aj to, že ich nekúpite len tak v hocijakej drogérii, ako tie mužské, dajú sa totiž kúpiť len v špecializovaných obchodoch alebo cez internet. Keďže sú dlhé približne 17 centimetrov a ich hrúbka je o niečo väčšia ako pri obyčajnom kondóme, sú veľmi pevné, silné a dodnes nebolo zistené ani jedno pretrhnutie. Ich výhodou je, že nestláčajú mužov penis, priľnú k stene vagíny a váš partner sa tak vôbec necíti obmedzene. Takisto sú skvelé v tom, že ich môžete aplikovať niekoľko hodín pred sexuálnym stykom a umožňujú použitie aj po ejakulácii. Ženské kondómy sa teplotou prispôsobujú telu, jednoducho sa používajú a poskytujú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami či neželaným tehotenstvom. To znamená, že ak chcete vyskúšať niečo nové a prieči sa vám používanie bežných prezervatívov, táto alternatíva môže byť pre vás ideálna.

Nevýhod je málo

Nevýhodou ženského kondómu je to, že pôsobí o čosi menej esteticky ako mužský prezervatív. Môže za to jeho koniec, ktorý prikrýva aj vonkajšie genitálie pohlavných orgánov, a teda je dosť nápadný. Takisto nie je vhodný, ak sa chcete s partnerom venovať orálnemu sexu. V takom prípade s jeho zavedením radšej počkajte. Ak však partner zabudne na jeho vzhľad, možno bude pôžitkom prekvapený. Jeho ďalšou nevýhodou je, že ho budete musieť v priebehu pohlavného styku zvlhčovať lubrikačným gélom. Inak môže byť milovanie nepríjemné a celkom aj hlučné. Predovšetkým, ak nemáte skúsenosti s jeho zavádzaním, tento proces môžete považovať za komplikovaný a nepohodlný. Na to však treba chuť, čas a prax.

Dva prezervatívy? To rozhodne nie

Čo sa týka spoľahlivosti ženského kondómu, je približne rovnaká ako u mužskej verzie. Teda v prípade, ak si ho nasadíte správne. Síce je na vás či pri najbližšej súloži použijete mužskú klasiku alebo ženskú inováciu, v žiadnom prípade však nepoužívajte dva prezervatívy súčasne. Hrozilo by poškodenie, a teda aj nebezpečie týkajúce sa otehotnenia. Aj keď má ženský kondóm niekoľko nevýhod, nemali by ste sa báť ísť do toho.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:00