Čokoláda v sebe ukrýva okrem lahodnej chuti aj nespočetné množstvo pozitívnych výhod.dreamstime
StoryEditor

Dnes je medzinárodný deň čokolády. Táto sladkosť vám zlepší pamäť a predĺži život

07.07.2022, 09:00
Zdravie

Dnes si môžete osladiť život viac ako inokedy, pretože je medzinárodný deň čokolády. Síce je toto sladké pokušenie známe najmä vďaka svojej lahodnej chuti, málokto vie o jeho veľkom množstve zdravotných benefitov. Dokáže totiž zlepšiť pamäť, ale aj predĺžiť život. Zistite, prečo by ste mali čokoládu konzumovať častejšie.

Čokoláda tvorí neoddeliteľnú súčasť jedálnička ľudí na celom svete už veľmi dlhý čas. Jej história sa začala písať pred viac než tromi tisíckami rokov. Vareniu a pestovaniu čokolády sa venovali najmä Mayovia, ktorí si kakaové bôby drvili na osviežujúci horúci nápoj a využívali ho tak k náboženským obradom. O niekoľko rokov neskôr sa vďaka Španielom dostal tento chutný nápoj aj do celého sveta, no prvá skutočná tabuľková čokoláda uzrela svetlo sveta až v 19. storočí. Okrem toho, že má toto sladké pokušenie lahodnú chuť, ukrýva v sebe veľké množstvo zdravotných benefitov.

Silný zdroj antioxidantov

Toto obľúbené jedlo obsahuje veľké množstvo vlákniny a je nabité minerálmi. Ukrýva v sebe najmä železo, horčík, zinok, ale aj fosfor, betakarotén či omega 3. Vďaka kyseline olejovej a stearovej má pozitívny účinok na cholesterol a krvný tlak. Čokoláda je silným zdrojom antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie buniek a chránia organizmus pred vznikom rôznych ochorení, ako napríklad rakovina, mŕtvica či Alzheimer. Pozrite sa, prečo by ste mali začať konzumovať čokoládu na pravidelnej báze.

image

Čokoláda v sebe ukrýva veľké množstvo vlákniny, minerálov a antioxidantov.

dreamstime

Pozitívne vplýva na zuby či sexuálny život

Nasnažte sa na čokoláde hľadať len negatíva, ak ju predsa milujete, nemáte dôvod na to, aby ste si ju odopierali. Ukrýva v sebe nespočetné množstvo dobrých vlastností, takže ju môžete konzumovať aj bez výčitiek. Čokoláda prirodzene tlmí bolesť, pomôže vám cítiť sa lepšie a zvýši energiu. Ak si ju dokonca necháte pomaly rozpustiť v ústach, okamžite sa vám zvýši tep, a teda zažijete viac rozkoše ako keby ste sa s niekým bozkávali. Keďže je schopná zlepšovať mozgové funkcii, po jej konzumácii budete oveľa múdrejšími. K jej ďalším benefitom patrí aj to, že môžete vďaka nej predchádzať cukrovke, zubnému kameňu a predĺžite si život. V neposlednom rade je toto sladké pokušenie skvelé pre váš intímny život, vďaka čokoláde môžete prežiť sex intenzívnejšie.

Tejto čokolády si môžete dopriať viac

Existuje niekoľko druhov čokolády, ktorý z nich je teda najzdravší? Vo všeobecnosti platí, že čím je čokoláda čistejšie a tmavšia, tým väčšie sú prínosy pre vaše zdravie. Surová alebo horká čokoláda s vysokým obsahom kakaovej sušiny je pre váš organizmus omnoho lepšia než mliečna alebo biela čokoláda. Tmavá v sebe totiž ukrýva 50 až 90 % sušiny, zatiaľ čo mliečna len okolo 10 až 30 %. Biela čokoláda je čisté kakaové maslo, a preto vám nemôže ponúknuť žiadne zdravotné výhody. Jedno je však isté, keďže je dnes medzinárodný deň čokolády, môžete si je dopriať o čosi viac bez toho, aby ste mysleli na to či priberiete alebo nie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 14:28