Zelenina, ovocie, ale aj biely jogurt váš organizmus schladia počas najväčších horúčav.dreamstime
StoryEditor

Schlaďte sa počas tropických letných dní. Tieto potraviny vám pomôžu prežiť horúčavy

05.07.2022, 12:00
Zdravie

Nielen pobyt pri vode, nápoje s ľadom, alebo fantastická zmrzlina vám prinesie chvíľkové ochladenie. Zaraďte do svojho jedálnička tieto potraviny a organizmus schladíte aj zvnútra, čo prispeje k vašej celkovej pohode.

Kým v zime nás zahrejú varené, ťažšie stráviteľné jedlá, letný jedálniček by mal obsahovať predovšetkým jedlá ľahké. Nielen preto, aby ste si zbytočne nezaťažovali trávenie, ale tiež preto, aby vaše telo ochladili.

Biely jogurt

Biely jogurt je skvelou desiatou či olovrantom. Má málo kalórii, je oveľa lepšie stráviteľný ako mlieko a obsahuje množstvo prospešných látok pre naše trávenie a črevá. Navyše má vysoký podiel bielkovín, ktoré vám zabezpečia, že budete dlhšie sýte. Organizmus na jeho trávenie nepotrebuje veľa energie, preto sa nezahrieva. Okrem toho, ak ho vytiahnete z chladničky, bude pre vás príjemným osviežením.

Mäta prieporná

Mäta je perfektná bylinka, jemne mentolová a má výrazné ochladzujúce účinky na vaše telo. A nemáme na mysli len tú mätu v Mochite, kde je okrem nej aj kopec ľadu. Pridávajte si mätu do šalátov, do smoothie, do letných drinkov, alebo ju konzumujte spolu s vašim obľúbeným ovocím. A nevynechajte ani mätový čaj. Nemusíte ho piť horúci, ale vlažný bude balzamom pre vaše rozhorúčené telo.

Surová zelenina

Možno ste si už samy na sebe všimli, že v lete si častejšie pripravujete rôzne zeleninové šaláty a uprednostníte ich pred akoukoľvek inou špecialitou. Dá sa povedať, že samotné telo si pýta to, čo je preň počas horúčav najlepšie. Opäť vás šalát nielen schladí, ale zároveň nezaťaží žalúdok a trávenie. Doplňte svoju obľúbenú zeleninu o syr či vajíčko a máte skvelý letný obed za pár minút. Obohaťte si jedálniček o zeleninu s vysokým obsahom vody. Cuketa, uhorka, ba dokonca aj brokolica, čínska kapusta a baklažán. Toto všetko vás zachráni pred pocitom pekelnej horúčavy.

Ovocie

Všetky druhy ovocia sú v lete pre vaše telo tou správnou voľbou. Ovocie je totiž osviežujúce a opäť ani po ňom nebudete cítiť žiadnu ťažobu na žalúdku. Špeciálne ochladzujúce vlastnosti má však banán, vďaka vysokému obsahu draslíka, ktorý v sebe ukrýva. Nesmieme však zabudnúť vypichnúť ani maliny a černice, ktoré prispievajú k tomu, že sa vaša telesná teplota dokáže znížiť. Všeobecne platí, že všetky exotické druhy ovocia ako papája, mango či ananás vás dokážu poriadne schladiť. Tak si ich patrične vychutnajte. Nahraďte ovocím niektorý chod počas dňa a ustrážite si aj príjem kalórií.

Rastlinná strava

Mäso počas horúcich letných dní radšej vynechajte, a ak, tak si vyberte hydinu alebo ryby. Na dovolenke si pokojne vychutnajte morské plody. Toto všetko vám dodá energiu a narozdiel od mäsa vás neutlmí na niekoľko ďalších hodín. Obilniny, tofu, quinoa, ryža. Nech vám nič z toho na tanieri počas leta nechýba a budete sa cítiť fantasticky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:12