Pískanie v ušiach je nepríjemná vec, no dá sa mu predísť.dreamstime
StoryEditor

Prichádza nečakane, no zažil to už každý. Pozor, pískanie v ušiach je signálom, že sa v tele niečo deje

27.06.2022, 15:00
Zdravie

Hučanie, zvonenie, pískanie v ušiach. S týmto otravným a nepríjemným zvukom sa určite stretla už väčšina z vás. Prichádza nečakane a len ťažko sa ho dá zbaviť. Vedeli ste však, že tento stav je signálom toho, že sa v tele niečo deje? Zistite, prečo vzniká a ako sa mu dá predísť.

Pískanie alebo zvonenie v ušiach sa odborne nazýva tinitus. Niekedy je jeho intenzita nízka, inokedy môžete mať pocit, že vám praskne hlava. Existujú dokonca ľudia, ktorí ho zažívajú na pravidelnej báze, nepríjemne ich bolí hlava alebo majú závraty. Síce ho odborníci nepovažujú za chorobu, môže byť príznakom iných zdravotných problémov. Prezradíme vám, čo ho spôsobuje a ako sa ho zbavíte.

Vyskytnúť sa môže v akomkoľvek veku

Hučanie v ušiach je nepríjemný zvukový vnem, ktorý sa môže vyskytovať občas, ale aj dlhodobo či trvalo. Niektorí ho pociťujú v miernej forme, no sú aj takí, ktorým bráni vykonávať bežné činnosti a ruší ich počas spánku. Tinitus postihuje až 20 % populácie, no najčastejšie trápi ľudí po 60. roku života, ktorí trpia napríklad poruchou sluchu. Pozor, môže vypuknúť aj oveľa skôr a okrem pískania v ušiach sa pridružia tiež iné ťažkosti ako závrat, tlak, zaľahnutie v ušiach, bolesti hlavy, krku alebo dokonca úzkosť a strach. Možno si poviete, že ho zažívate len niekedy, a preto sa vám nemá čo stať, no pozor, môže byť totiž signálom iného zdravotného problému.

Vzniká pri rôznych zdravotných problémoch

Príčin vzniku pískania v ušiach môže byť mnoho. Vo väčšine prípadoch sa vyskytuje u ľudí, ktorí trpia poruchou sluchu, sluchového nervu alebo poškodením mozgu. Takisto vzniká pri zápale, úrazoch hlavy a vtedy, keď je vaše ucho preplnené mazom či vodou. Krátkodobé pískanie v ušiach pociťujú tí, ktorí boli dlhodobo vystavení silnému hluku napríklad v klube či práci, no vzniknúť môže aj pri potápaní, pílení a hlasných výstreloch. Ak zažívate tinitus omnoho častejšie, možno máte problém s krčnou chrbticou, dlhodobou nádchou, vysokým krvným tlakom, depresiou, zubným kazom alebo užívate lieky, ktoré ho spôsobujú. Príčin je mnoho, no nič nie je neriešiteľné. Takto mu môžete predísť.

image

Pískanie v ušiach môže vznikať pri počúvanú hlasnej hudby, pílení alebo potápaní.

dreamstime

Všetko sa dá vyriešiť

Predovšetkým, treba myslieť na to, že keď nevyriešite zdravotný problém, ktorý spôsobuje hučanie v ušiach, len ťažko sa zbavíte tohto nepríjemnému zvuku. Môžete mu však predísť, ak sa budete držať niekoľkých rád. Ak viete, že budete dlhšie vystavení hluku, rozhodne si so sebou zoberte aj ochranu sluchu. Nebezpečná je aj hlasná hudba cez slúchadlá, preto skúste znížiť hlasitosť. Takisto je dôležitá aj dostatočná hygiena, nechceli by ste predsa stratiť sluch len kvôli tomu, že máte uši preplnené mazom. Vyhnúť by ste sa mali aj nadmernému stresu, ktorý môžete vyriešiť meditáciou alebo oddychom. Pískaniu v ušiach môžete predísť, keď prestanete škrípať zubami, začnete precvičovať svalstvo na krku alebo prestanete jesť lieky, ktoré ho spôsobujú. Patrí k nim napríklad Aspirín, niektoré antibiotiká alebo antidepresíva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 22:54