Začnite používať švihadlo a efekt sa dostaví skôr, ako by ste čakali.dreamstime
StoryEditor

Pevné telo vďaka švihadlu: Jediná pomôcka posilní všetky svaly, ani nestojí veľa a nezaberie miesto

20.06.2022, 09:00
Zdravie

Sú tréningy, pri ktorých sa zameriavate primárne len na posilňovanie určitých partií na tele. Kým pri kardio cvičeniach predovšetkým spaľujete kalórie, pri posilňovaní budujete svalstvo. Avšak sú typy cvičení pri ktorých dokážete oboje. Zapojte do svojho tréningového plánu preskakovanie cez švihadlo a výsledky sa dostavia skôr, ako by ste čakali.

Tu zabudnite na výhovorky, že sa niečo nedá. Švihadlo vám nezaberie takmer žiadne miesto a môžete si urobiť kvalitný tréning kdekoľvek sa práve nachádzate a za každého počasia.

2 v 1

Preskoky cez švihadlo si určite obľúbite nielen vďaka dávke endorfínov, ktoré sa dostavia po tréningu, ale tiež preto, že sa výsledky dostavia pomerne rýchlo. Pevnejšie a štíhlejšie telo vám bude odmenou. Navyše pri tomto cvičení spaľujete vaše tukové zásoby, no zároveň posilňujete všetky svaly. A keď hovoríme všetky, tak je to naozaj tak. Dostáva totiž zabrať nielen spodná časť tela, čiže nohy, ale rovnako tak zadok, brucho, paže a chrbát. A navyše je to veľká zábava a vrátite sa na chvíľu do detských čias.

Nezabudnite na rozcvičku a správnu techniku

Techník, ako skákať na švihadle je niekoľko. Ako pred každým iným tréningom aj tu je nevyhnutné sa poriadne rozcvičiť a urobiť si kvalitný strečing. Nielenže sa trošku zahrejete a pripravíte svaly na výkon, ale zároveň predchádzate úrazom. Aby bolo cvičenie efektívne a aby sa okrem príjemnej svalovice nedostavili žiadne iné bolesti, musíte sa zameriavať na to, aby ste počas skákania pravidelne a zhlboka dýchali. Chrbát má byť rovný, v žiadnom prípade sa neprehýbajte v krížoch, ani sa nehrbte. Brucho a core má byť aktívny, stiahnutý mierne do vnútra a lakte by mali byť pri tele. Nezabudnite ani na to, že odrážať by ste sa mali z prednej časti chodidiel a prihliadať aj na to, aby ste dopadali na špičky a nie na celé chodidlá. Často opakujúcou sa chybou je tiež, ak jednotlivé techniky pravidelne nestriedate, prípadne skáčete len jednou nohou, ktorá je následne preťažená.

Techniky skákania

Na výber máte niekoľko variant, ako sa so švihadlom perfektne zapotiť. Na začiatku možno nebudete zvládať všetky, ale postupne ich určite zaraďte do tréningu. Nenechajte sa odradiť ak vám to hneď nepôjde stopercentne. Len vytrvalosť a trpezlivosť sú prostriedkom, ako dosiahnuť progres. Najefektívnejší cvik, ktorý je vhodný najmä pre tie z vás, ktoré už nejaký čas cvičia a teda majú vybudovanú kondičku je intervalový tréning, alebo šprint cez švihadlo. Skúste ísť aspoň 30 sekúnd úplne naplno a potom na rovnaký čas svoje tempo zmiernite. Takéto intervaly opakujte aj niekoľkokrát po sebe. Ďalšou z možností je skákanie znožmo na špičkách, nohy majte vedľa seba, päty sú pri dopade stále vo vzduchu. Pre začiatočníkov je na ich švihadlové začiatky vhodné napríklad striedavé skákanie. Jedna noha je vpredu, pred druhou a v tejto pozícii preskakujete cez švihadlo. Zopakujte tridsaťkrát a nohy vymeňte. Po troch sériach už túto aktivitu určite budete cítiť. Predtým, než sa pustíte do ďalšej techniky, ktorou je skákanie na jednej nohe si overte vašu stabilitu, aby ste neskončili na zemi skôr, ako urobíte prvý výskok. Časom opäť vyskúšajte, či už nebudete vďaka nadobudnutej sile zvládať aj takéto kúsky. Vysoké kolená. Ak cvičíte, s týmto cvikom ste sa už určite stretli. Tentokrát si však dajte vysoké kolená cez švihadlo. Vždy jedno koleno ťahajte čo najvyššie. Tu dostanú zabrať nielen nohy, ale aj vaše brucho.

Na začiatok skúste švihadlo použiť aspoň pár minút denne. Ako rozcvičku, alebo ako kardio cvičenie po silovom tréningu. Postupne pridávajte na intenzite aj na čase strávenom skákaním.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:03