Problém, ktorý trápi množstvo žien, no hanbia sa o ňom hovoriť.Dreamstime.com/Ekaterina Demidova
StoryEditor

Inkontinencia trápi množstvo žien, no hanbia sa o nej hovoriť. Únik moču sa dá vyriešiť raz a navždy

26.04.2022, 12:00
Zdravie
Inkontinencia alebo únik moču je pomerne častý problém, a aj keď sa o ňom už hovorí častejšie, jeho riešenie ženy stále odkladajú. Platí však čím skôr, tým lepšie. Ide totiž o komplexný problém, ktorý často výrazne zasahuje do osobného, spoločenského a intímneho života ženy a výrazne znižuje jeho kvalitu.

Možno to poznáte. Zasmejete sa, kýchnete si, zakašlete alebo si chcete zaskákať na trampolíne s dieťaťom a stále ten istý problém. Pravidelne nosíte intímnu vložku, lebo vám mimovoľne a nekontrolovateľne uniká moč. Nič príjemné, či už po hygienickej alebo aj spoločenskej stránke. Téma, o ktorej určite nehovoríte nahlas. Ak však máte tento problém, hovorte o ňom so svojim gynekológom.

Rôzne typy úniku moču

Existuje niekoľko typov úniku moču, respektíve inkontinencie. Urgentná, stresová, zmiešaná a inkontinencia z pretekania. „Urgentná inkontinencia je charakteristická mimovoľným, či nechceným únikom moču, ktorý je spojený s náhlym, vôľou neovládateľným a intenzívnym pocitom nutkania na močenie. Tvorí asi 20% inkontinencií u žien. Je podmienená hlavne funkčne zníženou senzitivitou receptorov v močovom mechúre,“ hovorí gynekologička MUDr. Ingrid Valaská.

Stresová inkontinencia je stav, pri ktorom dochádza k mimovoľnému úniku moču pri zvýšení vnútrobrušného tlaku, teda pri kýchnutí, kašľaní, smiechu, pri skákaní, dvíhaní ťažkých bremien a podobne Tvorí až 50% inkontinencií u žien. „Za normálnych okolností sú krčok močového mechúra a močová rúra podopierané svalmi panvového dna a uzatvárací tlak v močovej rúre prevyšuje tlak v močovom mechúre. U kontinentných žien zostáva pri rôznych stresových situáciách uzatvárací tlak v močovej rúre zachovaný. Ak tento uzatvárací tlak poklesne, dochádza k nechcenému úniku moču,“ vysvetľuje gynekologička.

Tento typ úniku moču je spôsobený oslabením svalstva panvového dna. Na funkčnosť týchto svalov má vplyv vek, počet pôrodov, nadváha, fajčenie, úrazy, hormonálne zmeny, operácie v oblasti malej panvy, fyzická aktivita alebo aj ožarovanie. Má tri stupne.

Zmiešaný typ predstavuje kombináciu obidvoch predchádzajúcich prípadov a tvorí asi 30% inkontinencií. Častejšie sa vyskytuje u starších žien. Inkontinencia z pretekania je mimovoľné unikanie moču po kvapkách z maximálne preplneného mechúra. „Tlak v močovom mechúre prevýši uzatvárací tlak v močovej rúre. Liečba spočíva v odvedení moču z močového mechúra najlepšie suprapubickou drenážou a chirurgickým odstránením mechanickej obštrukcie v oblasti močovej rúry,“ hovorí doktorka Valaská.

image

Laser určený na liečbu inkontinencie.

Dreamstime.com/Anze Furlan

Liečba laserom je rýchla a účinná

Dôležité je určiť typ úniku moču a podľa toho sa stanoví následná liečba, s ktorou vám vie pomôcť gynekológ, keď sa k problému s "ucvrkávaním" priznáte. „V zásade ide o kombinácie cvičenia, substitúcie nedostatku hormónov a liekov na tlmenie receptorov pri urgencii. Stresová inkontinencia sa rieši v ľahších formách cvičením na posilňovanie svalstva panvového dna, vaginálnym laserom alebo chirurgicky,“ vymenúva možnosti gynekologička.

Pokiaľ trpíte prvým alebo druhým stupňom stresovej alebo zmiešanej inkontinencie, ideálna liečba je vaginálny laser. Ošetrenie sa vykonáva ambulantne, je bezbolestné, bez špecifickej prípravy a nevyžaduje rekonvalescenciu. Trvá asi 20 minút. Samozrejme, že účinok nemusí byť doživotný. „K zlepšeniu dochádza už po dvoch týždňoch, plný efekt sa rozvinie do mesiaca. Ďalšie ošetrenie je možné absolvovať po mesiaci, odporúča sa opakovať dva až trikrát,“ dodáva doktorka Valaská.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:19