Omladiť sa môžete už aj tam dole.Dreamstime.com/ Voyagerix
StoryEditor

Omladiť sa môžete už aj tam dole. Rejuvenizácia vám dokonca zaručí lepší sex

29.03.2023, 12:00
Vzťahy

Sú témy, o ktorých ženy nehovoria nahlas, no mali by. V dnešnej dobe sa už dá riešiť takmer všetko. Suchosťou v pošve či uvoľnením pošvových stien trpí mnoho žien, pritom by nemuseli. Dá sa to rýchlo a efektívne riešiť.

Keď vás bolí zub, idete za zubárom. Keď máte problém s očami navštívite očného lekára. Rovnako by to malo byť aj s problémami s vašou vagínou. Ak pociťujete, že ste pri sexe príliš suchá, bolí vás to, o probléme hovorte. Nielen so svojim partnerom, ale samozrejme aj so svojou gynekologičkou. Možno máte vaginálny relaxačný syndróm, teda uvoľnenie pošvových stien, a to sa dá bezbolestne a účinne liečiť.

Ničí aj psychiku

Keď máte zhoršený intímny život a chyba je pravdepodobne vo vás, podpíše sa to aj na psychike. Predsa len, sex uvoľňuje hormóny šťastia a má pozitívne zdravotné účinky. O čo vlastne pri uvoľnení pošvových stien ide?

„Je to problém, ktorý dnes trápi nielen mladé ženy, ale aj ženy v období perimenopauzy. Pôrody, ako aj pokles hladiny estrogénov v procese prirodzeného starnutia spôsobujú stratu pružnosti a pevnosti podporných tkanív vaginálneho kanála a svalov panvového dna. Výsledkom je oslabenie a rozšírenie vaginálneho kanála a zhoršenie intímneho života ženy,“ vysvetľuje gynekologička MUDr. Ingrid Valaská.

image

O probléme treba hovoriť a riešiť ho.

Dreamstime.com/Bowie15

Účinná liečba

Suchosť pošvy, najmä v postmenopauze, sa rieši napríklad aj lokálnym alebo celkovým podávaním estrogénu. Vzhľadom k tomu, že sa v súčasnosti zvyšuje počet žien, ktoré majú kontraindikácie ako trombofilné mutácie, tromboembolické ochorenia alebo stavy po rakovine prsníka, je na mieste využiť niečo iné. V minulosti sa využívali na spevnenie svalstva panvového dna rôzne cvičiace techniky, ktoré však nemali takú efektivitu a účinok bol krátkodobý. Chirurgická liečba má tiež svoje limity, vyžaduje si hospitalizáciu a rekonvalescenciu a nie vždy prináša očakávaný efekt. 

„V súčasnosti ponúka moderná medicína využitie vaginálneho laseru. Ide o rejuvenizáciu pošvy, pri ktorej dochádza k omladeniu pošvy fototermálnym zúžením vaginálneho kanála pomocou remodelácie kolagénu,“ vysvetľuje ženská lekárka. Laserová rejuvenizácia má v porovnaní s klasickými metódami niekoľko výhod.

image

Takto vyzerá laser, ktorým sa robí vaginálna rejuvenizácia.

Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Ako to prebieha

„Je to veľmi komfortné, bezbolestné, vysokoúčinné ošetrenie s rýchlym nástupom účinku, no bez nutnosti anestézie. Robí sa ambulantne,“ objasňuje doktorka Valaská. Potrebná nie je ani rekonvalescencia. „Okrem toho, že sa zvýši pružnosť a vlhkosť vaginálnej sliznice, zvýši sa aj imunita sliznice voči vaginálnym infekciám,“ podotýka. „Do pošvy zavedieme špeciálne gynekologické zrkadlo a laserový nástavec, laserové lúče zahrievajú hlboké vrstvy sliznice, čím dochádza k skráteniu existujúcich kolagénových vlákien a k tvorbe nových. V mieste ošetrenia môže pacientka pociťovať teplo,“ objasňuje a dodáva, že inak je zákrok bezbolestný.

Po zákroku by ste sa 24 hodín mali vyhýbať nadmernej fyzickej aktivite a dva týždne dodržať sexuálnu abstinenciu. Ako poznamenáva gynekologička, pre zvýšenie účinku sa odporúčajú 2-3 sedenia s odstupom 4-6 týždňov. „Už po prvom ošetrení však dochádza k výraznému zlepšeniu, účinok ošetrenia sa plne rozvinie do mesiaca,“ dodáva. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:44