Hartmann
StoryEditor

Žena v šestonedelí má pocit, že jej toho veľa uniká. Toto však nemusí

13.06.2023, 00:00
PR Články

Určite sa zhodneme na tom, že vo väčšine prípadov je moment, keď sa žena stane mamou, jedným z najkrajších v jej živote. Byť mamou je naplňujúce, no občas aj náročné a bolestivé. Dostať sa z pôrodu netrvá iba tých povestných 6 nedieľ. Existujú situácie, ako napríklad, únik moču, ktorý vie výrazne narušiť vašu pohodu a čas potrebný pre bábätko. Ako sa ho dá zbaviť?

Na úvod spomenieme, že únik moču nie je žiadna hanba ani rarita. Mamičky sa s ním stretávajú v pomerne mladom veku, preto ho občas považujú za tabu. No pravda je taká, že slabé panvové dno trápi milióny žien po celom svete. Každého veku. A dokonca aj mužov. Je to skutočná zdravotná komplikácia, ktorá ovplyvňuje kvalitu života či duševnú pohodu. A tá býva v materstve aj vplyvom hormónov rozhádzaná aj bez úniku moču. Keď si tento fakt uvedomíte, možno sa vám bude ľahšie púšťať do odstránenia problému.

Čo urobiť ešte pred cvičením a posilňovaním panvového dna?

Zdokumentuje si svoj aktuálny stav v momente, akonáhle sama cítite, že máte ťažkosti s únikom moču. Keď neustále pociťujete nutkanie ísť na wc a dotýka sa to už aj vášho spánku, je dobré si tieto pocity zaznamenávať. Ako mama určite oceníte, že sa to v roku 2023 dá zapisovať priamo do mobilu vďaka aplikácii MoliApp, a to aj počas dojčenia či uspávania. Stačí si sledovať pomer vypitej vody, návštev toalety, pocitov nutkania počas dňa a pod., z ktorých získate relevantné dáta o vašom stave.

image
Hartmann

V ideálnom prípade by ste toto všetko mali konzultovať aj s vaším gynekológom v rámci konzultácie, či urológom, praktickým lekárom alebo fyzioterapeutom. Tak, ako vaša gynekologička potrebovala neustále zaznamenávať stav vášho tehotenstva do tehotenskej knižky, aj doktor ocení a využije záznamy z vášho mikčného denníka na nastavenie liečby.

Po vyšetrení únikov moču je dobré začať s cvičením

(ideálne je si aj to schváliť s doktorom).

Nemusíte sa však báť žiadnych prepotených tričiek a drsných tréningov. Cvičenie na posilnenie panvového dna je veľmi jednoduché a dokážete ho vykonávať, či ste 20 alebo 40-ročná mamička.

Základom cvičenia sú takzvané Kegelove cviky, ktoré vymyslel gynekológ Arnold Kegel. Ich cieľom je pracovať so sťahmi, aby došlo k posilneniu svalov panvového dna. Je to nenáročné cvičenia, ktoré môžete vykonávať počas dňa aj viackrát (čo sa aj odporúča).

PRI CVIČENÍ JE DÔLEŽITÉ:

  1. VEDIEŤ, ČO TREBA ZAPÁJAŤ A ČO NIE

Pri cvičení je dôležité sťahovať svaly v oblasti močovej rúry, konečníka a pošvy, akoby ste vťahovali niečo hlboko dovnútra. Svaly brucha, stehien a zadku nechajte oddychovať. Tie sa do cvičenia zapojiť nesmú.

  1. POLOHA CVIČIACEHO

Na Kegelových cvikoch je veľmi dobré, že ich viete vykonávať v rôznych polohách. Postojačky si dokážete zacvičiť napríklad pri umývaní okien, čakaní na zastávke či v rade pri pokladni. Dokonca aj pri pomalom kočíkovaní.

V sede môžete cvičiť tiež. Či už za počítačom, televízorom alebo počas uspávania bábätka na fitlopte i v aute cestou k pediatričke.

image
Hartmann

Cviky viete vykonávať dokonca aj v polohe ležmo pri uspávaní bábätka, nočnom kŕmení alebo ľahkom pilatese.

  1. SPRÁVNE DRŽANIE TELA

Pri každom cviku si dajte pozor na to, aby bola chrbtica vystretá a panva v prirodzenej neutrálnej polohe.

  1. PRAVIDELNOSŤ

Výsledky môžete pozorovať pri cvičení panvového dna, ak cvičíte aspoň 4x týždenne – 15 až 20 min.

Ako cvičiť?

Vyberte si polohu, v ktorej chcete cvičiť a následne sa sústreďte na dýchanie a sťahovanie svalov. Ideálne je, keď stiahnete svaly (nezabúdajte, iba panvového dna, nie brucha ani zadku) maximálnou silou hlboko dovnútra na pár sekúnd (cca 10) a následne uvoľníte.

Potom stiahnite svaly polovičnou silou. Počas toho dýchajte normálne a po chvíľke uvoľnite.

Pre mamičky, ktoré majú rady názornú ukážku, odporúčame pozrieť si kratučké (zväčša minútové)  videonávody s konkrétnymi ukážkami cvikov, ktoré pre vás s odborníkmi vypracoval MoliCare.

image
Hartmann

Čo robiť po cvičení?

Opäť si skontrolujte stav vo vašom mikčnom denníku v mobile. Ak budete systematická v zaznamenávaní, mali by ste začať vidieť zlepšenie. V záznamoch pokračujte aj naďalej, aby ste mali aj pri ďalšej návšteve urológa čerstvé dáta, ktoré budú dobrým základom na ceste k užívaniu si materstva bez úniku moču.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 09:28