Spoznajte techniku štvorcového dýchania, s ktorou môžete relaxovať každý deň.dreamstime/Maxim Lupascu
StoryEditor

Zbohom, stres! Boxové dýchanie vás za jednu minútu dostane do psychickej pohody

26.04.2023, 18:00
Zdravie

Máte toho v poslednom čase veľa alebo vás čaká dôležité rozhodnutie? Skúsili ste už všetky možné vonné oleje a peny do kúpeľa a stále máte žalúdok na vode? Možno je čas vrátiť sa úplne na začiatok, a to aj v rámci metód na zrelaxovanie. Cielené dýchanie dokáže rozpustiť vaše obavy a budete rozmýšľať s chladnou hlavou.

V stresovej situácii ste už určite nespočetnekrát počuli povel „Dýchaj!“ Nie sú to len prázdne slová, no zamerajte sa na správny postup. Pomocou boxového dýchania necháte negatívnym pocitom priestor na to, aby sa vyparili do neznáma.

Upokojí nervy

Boj so stresovými stavmi, či potreba relaxu – v oboch prípadoch sa rozhodnite pre štvorcové dýchanie.  Hovorí sa mu tiež boxové, keďže štvorka predstavuje štyri strany kocky, teda boxu. Začnete nádychom, ďalej pokračujete zadržaním dychu, výdychom a chvíľkovým odpočinkom. Pri každom kroku pomaly rátajte do štyroch. Nikam sa neponáhľajte, pokojne môže ubehnúť minúta, kým sa opäť zhlboka nadýchnete.

Spôsob štvorcového dýchania je spätý s jogou, preto je táto technika pomerne rozšírená. Spočiatku môže trvať, kým sa dostanete do pomalšieho tempa, ale práve to je cieľom. Tréningom dokážete svoj dych spomaliť natoľko, aby váš stav pokoja prišiel rýchlejšie. Dôležité je spomenúť, že nervový systém sa vycvičil prostredníctvom toho, čo ste prežili. Tým pádom viete zmeniť spôsob, akým reagujete na stresové situácie.

Vaše nové obľúbené číslo

Štvorka je podľa meraní ideálna, keďže trojka je prikrátka. Ak by ste mali počítať do piatich, mohla by nastúpiť úzkosť spojená s obmedzením kyslíka. V podstate okabátite svoje telo na minútu, kedy sa dostanete do pokojového stavu. Štvorcovým dýchaním aktivujete časť nervového systému zameriavajúcu sa na odpočinok a trávenie.

Výhodné je začleniť boxové dýchanie do svojej každodennej rutiny. Pokúste sa nájsť pokojný priestor, aby ste mali čo najmenej rozptýlení. Predsa by vám to asi nešlo tak ľahko vo firemnej kuchynke ako ráno pred zrkadlom. Pomôžte si priložením jednej ruky na hrudník a druhej na spodnú časť žalúdka. Pri nádychu sa snažte cítiť vzduch a vnímajte, kam vstupuje. Zamerajte sa na pocit rozpínania v žalúdku, ale bez toho, aby ste nútili svaly vytláčať. Namiesto toho ich uvoľnite, nech vás obklopí voľnosť.

Skrytá sila správneho dýchania

Nie je to len zlepšenie dýchania a stlmenie stresu. Boxové dýchanie je sprevádzané ďalšími výhodami, pre ktoré sa ho oplatí skúsiť:

  • Uvoľní myseľ – nemusí to byť vyslovene zlý a náročný deň, aby ste využili štvorcové dýchanie vo váš prospech. Počítanie je akousi mantrou, ktorá vás vtiahne do prítomného okamihu.
  • Sústredenie – pravidelným tréningom budete schopnejšie pri zvládaní zadaných úloh, pri čítaní vám takisto nebudú myšlienky lietať iným smerom
  • Zobudí gény - postupy relaxačnej techniky zvyšujú aktiváciu génov spojených s energiou a inzulínom. Opačne, a zároveň úspešne, vplývajú na gény spojené so zápalom a stresom
  • Pomáha pri závislostiach – dlhodobým praktizovaním štvorcového dýchania ľahšie zvládnete impulzy spojené s fajčením a iným návykovým správaním

Jednoduchšie to už ani nemôže byť, stačí nasledovať štyri kroky. Každodenné riešenie problémov s vami dokáže zamávať fyzicky aj psychicky, preto svoje zdravie nepodceňujte. Hoci je potrebný pretrvávajúci výskum, súčasné štúdie to vidia pozitívne. Boxové dýchanie je podľa doterajších výsledkov spoľahlivým nástrojom pri zvládaní stresu, opätovnom sústredení a povzbudzovaní pozitívnych emócií a stavu mysle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:56