Káva hneď po prebudení nie je zdravá.dreamstime
StoryEditor

Možno ju celý život pijete zle. Káva nalačno rozhodne nie, skúste ju piť pred spaním

08.04.2022, 12:00
Zdravie
Mnohí si nevedia predstaviť deň bez rannej šálky kávy, pričom si ju zvyknú dopriať ešte niekoľkokrát v priebehu dňa. Ak ju pijete najmä kvôli tomu, aby ste sa prebudili a nabili energiou, takýto ranný rituál vám v tom nepomôže, ale naopak uškodí. Kedy by ste teda mali piť tento obľúbený nápoj?

Káva v sebe ukrýva veľké množstvo zdravotných výhod. Dokáže zredukovať riziko cukrovky, má antioxidačné, ale aj stimulujúce účinky na mozgovú činnosť. No je dôležité vedieť, kedy si ju dopriať, aby vo vašom tele nenapáchala veľké škody. Totiž najhoršie, čo môžete spraviť je, že ju vypijete hneď po prebudení a nalačno. Čo si týmto ranným rituálom môžete spôsobiť?

Káva nalačno? Rozhodne nie!

Šálku kávy by ste rozhodne nemali piť na prázdny žalúdok, a to platí najmä pri ranných hodinách. Ak si ju dáte nalačno, môžete si spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti vrátane nadúvania, zápalu hrubého čreva či rakoviny. Káva obsahuje kofeín, ktorý znižuje kyslosť v žalúdku, čo môže viesť aj k páleniu záhy. Pokiaľ ste dennodenne v strese, nespávate a máte zlú životosprávu, dvojnásobne pre vás platí, že káva nalačno je nezdravá.

Po rannej šálke však nedáte zabrať len vášmu žalúdku, ale aj psychike, a preto sa u vás môžu objaviť závraty, podráždenosť, úzkosť a neustále zmeny nálady. Za to môže hormón šťastia, ktorého produkciu pri pití nalačno narušíte.

Stalo sa vám niekedy, že ste po rannej šálke kávy museli okamžite bežať na záchod? Káva je totižto preháňadlo, ktoré nadmerne dráždi črevá. V takomto prípade má na vaše telo taký vplyv ako keď skonzumujete nezdravý hamburger. Vaše telo je po celej noci odpočinku dehydrované, a preto by ste mali po prebudení vypiť radšej veľký pohár vody než kávy. Kedy by ste ju teda mali piť?

image

Káva nalačno môže spôsobiť aj vážnejšie zdravotné problémy.

dreamstime

Skúste ju vypiť podvečer

Pitie kávy nalačno dokáže prevrátiť hore nohami celý váš organizmus. Po prebudení sa totiž v tele uvoľňuje hormón kortizol, vďaka ktorému sa cítite plní energie. Káva však jeho hladinu znižuje, a preto môžete pri jej popíjaní cítiť opačný efekt, ospalosť. Ak ráno naozaj neviete prežiť bez nej, najlepšie bude, ak si ju doprajete minimálne tri hodiny po prebudení a prvom jedle.

Na druhej strane je však vynikajúca aj pred spaním. Dobrou správou pre milovníkov kávy je, že podľa niektorých výskumov pitie kávy podvečer nenarušuje spánok, a teda ju pokojne môžete vypiť 4 hodiny predtým, než pôjdete do postele. Keď sa cítite unavení, vaše telo produkuje látku, ktorá podporuje spánok. Kofeín však bráni tomu, aby ju mozog spracoval. Môžete sa tak ráno prebudiť s pocitom väčšej energie a sviežosti. Nezabúdajte však, že s kávou to nikdy netreba preháňať. Predovšetkým, jej negatívne účinky môžu závisieť aj od jej kvality či množstva, a preto dbajte aj na jej správny výber.

image

Kedy je najlepšie piť kávu?

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:36