Toto sú najlepšie potraviny bohaté na jód, dôležitý minerál.dreamstime
StoryEditor

Už nemusíte zháňať vypredané tabletky. Jód si môžete dopriať aj v podobe týchto potravín

17.03.2022, 14:00
Zdravie
Nestrácajte čas zháňaním jódových tabletiek, ich nesprávnym dávkovaním si totiž môžete len uškodiť. Ak vám na vašom zdraví záleží, jód si môžete dopriať aj v podobe vyváženej stravy. Keďže ho telo nedokáže produkovať samo, je dôležité dopĺňať tento minerál bežne, nie len pri jadrovej hrozbe.

Jód je minerál a základná makroživina, ktorú telo potrebuje na správne fungovanie. Jeho dostatok pomáha zlepšiť metabolizmus, zdravie mozgu, ale dôležitú úlohu hrá najmä pri produkcii hormónov štítnej žľazy. Keďže telo nedokáže produkovať jód samo, musíte si ho doplniť externe. Nesprávne dávkovanie v podobe tabletiek však môžete narobiť viac škody ako osohu, no o vyváženej strave, bohatej na jód, sa to nedá povedať.

Morské riasy

Bohatými na antioxidanty, vitamíny a minerály sú morské riasy, ktoré sú zároveň aj jedným z najlepších prírodných zdrojov jódu. Jeho množstvo sa líši od typu morskej riasy, oblasti, v ktorej rástla či jej prípravy. K najpopulárnejším odrodám patrí kombu kelp, wakame a nori. Najviac jódu obsahuje kombu kelp a wakame, červené riasy, ktoré sa používajú ako prísada do tradičného japonského vývaru. O niečo menej jódu v sebe ukrýva hnedá riasa nori, používaná na výrobu obľúbených sushi roliek. Takže hor´sa do ázijských reštaurácii. Keď si toto Slovenky prečítajú, možno vykúpia pulty v bistrách rovnako ako lekárne.  

image

Morské riasy sú najznámejším prírodným zdrojom jódu.

dreamstime

Ryby bohaté na jód

Od rias nemusíme ísť ďaleko, na jód sú bohaté aj ryby. Prvou odporúčanou je treska, ktorá má jemnú chuť a nízky obsah kalórii. Jej pravidelná konzumácia ponúka širokú škálu zdraviu potrebných minerálov a živín. Vynikajúcim zdrojom jódu môže byť aj tuniak, ktorý v sebe ukrýva veľké množstvo bielkovín, ale aj minerály ako draslík, železo či omega-3. Ak ste pri výbere rybacích špecialít štará škola, postačí vám aj údená makrela v konzerve. Jódu v nej nie je o nič menej.

Mliečne výrobky

Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom jódu, ale jeho obsah sa v jednotlivých produktoch líši. Najviac tohto minerálu obsahuje tvaroh, kravské a kozie mlieko alebo syr čedar. Takisto nepohrdnite bielym prírodným jogurtom, ktorý navyše funguje aj ako probiotikum a zlepšuje trávenie. Jeden pohár jogurtu obsahuje až polovicu dennej odporúčanej dávky jódu.

Sušené slivky

S doplnením jódu vám môžu pomôcť aj sušené slivky, ktoré sú všeobecne známe tým, že vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú zmierňovať zápchu, zlepšujú zdravie srdca a znižujú chuť do jedla. Touto obľúbenou maškrtou si môžete doplniť aj telu prospešný vitamín K, draslík či železo. Stačí, ak za deň skonzumujete päť sušených sliviek a o potrebné množstvo jódu v tele máte postarané.

image

Slivky pomáhajú zmierniť zápchu, sú bohaté na vlákninu a rovnako obsahujú jód.

dreamstime

Vajcia

Výborným zdrojom jódu sú aj vajcia, ktoré obsahujú zdravé tuky a veľké množstvo potrebných vitamínov či minerálov. Väčšina týchto živín, vrátane jódu, pochádza zo žĺtka. Okrem toho telu dodá aj fosfor, draslík, vitamín E alebo kyselinu listovú. Vaječné žĺtka podporujú trávenie, správnu funkciu pečene, mozgu a hrubého čreva. Nápomocné môžu byť aj pri znižovaný hladiny cholesterolu.

Soľ

Jedným z najznámejších zdrojov jódu je soľ, presnejšie jodizovaná soľ. Už v 20. storočí si Američania pridávali jód do kuchynskej soli, ktorý im mal pomôcť pri správnom fungovaní štítnej žľazy. Nezabúdajte, že so soľou to ale netreba preháňať, pretože jej nadmerná konzumácia môže spôsobiť iné problémy, napríklad vysoký krvný tlak.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:13