Chilli papričky nevyštípu len bolesť hlavy, ale aj nežiadúce tuky.Unsplash
StoryEditor

Spaľujú tuky a zlepšujú trávenie. Chilli papričky dokážu vyštípať aj tieto choroby

14.03.2022, 10:00
Zdravie
Chilli papričky sa vyznačujú horkou a štipľavou chuťou. Okrem toho, že bývajú skvelým korením v jedlách, ukrývajú v sebe niekoľko zdravotných výhod. Dokážu spaľovať tuky, zlepšovať trávenie a pozitívne pôsobiť proti niektorým chorobám. Pozrite sa, čoho všetkého je schopné chilli.

Chilli papričky sú členmi čeľade príbuznej paprike či paradajke. Existuje veľké množstvo ich odrôd, ako napríklad kajenské korenie či jalapeňo. Najčastejšie ich používame ako varené, sušené či práškové korenie do obľúbených jedál. Hlavná zlúčenina, ktorá je zodpovedná za ich jedinečnú, štipľavú chuť a zdravotné výhody, je kapsaicín. Okrem toho sú bohaté aj na vitamín C, betakarotén a minerály ako draslík či meď.

Štipľavé papričky dokážu pôsobiť ako silný antioxidant, vďaka čomu sú schopné bojovať proti chronickým ochoreniam. Podporujú chuť do jedla a v primeraných dávkach pozitívne pôsobia na žalúdok, dokonca lepšie ako čierne korenie. Majú aj jeden bonus navyše, sú považované za prírodné afrodiziakum. Pri pravidelnej konzumácii chilli papričiek alebo iných ostrých jedál, bude vaše telo schopné omnoho lepšie bojovať s baktériami. Pridávaním chilli do jedla získate ešte jeden benefit - podporíteje dlhovekosť. A nebudete pri tom ani vyzerať zle, keďže štipľavé papričky sú schopné udržať vlasy a pleť zdravú, a to najmä vďaka kolagénu, ktorý v pokožke vytvárajú. Pozrite sa však na ich ďalšie, najmä liečivé účinky.

Spaľujú tuky a podporujú dlhovekosť

Chilli papričky obsahujú spomínanú zlúčeninu kapsaicín, ktorá dokáže podporovať chudnutie tým, že zníži chuť do jedla a zvýši tak spaľovanie tukov. Vďaka ich charakteristickej farbe sú schopné udržať močový, dýchací a črevný systém zdravý. Ak ich budete konzumovať pravidelne, máte možnosť byť menej náchylné na prechladnutie, rôzne plesňové infekcie či chrípku, pretože chilli posilní vašu imunitu. Ak trpíte častými bolesťami hlavy alebo migrénou, posypte si vaše obľúbené jedlo týmito zázračnými papričkami a po pár hodinách určite pocítite úľavu. Zároveň je o chilli známe, že zlepšuje zdravie očí a znižuje rozvoj chronických chorôb.

Okrem toho, že dokážu uľaviť od bolesti hlavy a migrény, používajú sa ja na bolesť kĺbov. Ak ich budete konzumovať pravidelne, môžete predísť srdcovým chorobám, cukrovke a vysokému cholesterolu. Chilli papričky vyliečia aj anémiu, únavu, ale aj demenciu či Alzheimerovu chorobu. Tohto všetkého sú schopné najmä kvôli pálivej chuti, ktorá doslova vyštípe všetku bolesť z vášho tela.

Zabudnite na pálivú chuť

Je úplne normálne, že chilli papričky nie sú vhodné pre každého. Niekomu nemusí vyhovovať ich pálivosť či horká chuť. Naopak, ak patríte k ich milovníčkam, mali by ste si dať pozor na množstvo, ktoré skonzumujete. Keď to s chilli preženiete, môžu privolať bolesť, zápal, opuch či začervenanie. Neodporúčame ich ani ľuďom, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva, pretože spôsobujú kŕče a nepríjemnú, bolestivú hnačku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 11:33