Toto sú najzdravšie oleje na varenie.dreamstime
StoryEditor

Olivový, repkový či kokosový: Môžu byť zdravé, ale niektorým sa v kuchyni treba radšej vyhnúť

16.03.2022, 18:00
Zdravie

Bez oleja sa v kuchyni nezaobídeme, ale vybrať si z toľkého množstva druhov môžeme aspoň tie, ktoré sú pre naše telo najzdravšie. Nezáleží to však od značky, ale od bodu dymu, kedy olej začne horieť. Pozrite sa, ktorým druhom, aj keď sú vo všeobecnosti považované za zdravé, sa pri varení treba vyhnúť.

Ako si vybrať správny a najmä zdravý olej? V prvom rade podľa toho, na čo ho chcete používať. Ak na varenie, podstatný je jeho bod dymu. Je to teplota, pri ktorej sa olej zahrievaním začne rozpadávať. Keď sa rozpadne, začne oxidovať a uvoľňovať zlúčeniny, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie. Pozrite sa, ktorým druhom by ste sa mali vyhnúť, alebo skôr na aký typ varenia ich používať.

Olivový olej

Olivový olej je ideálny do šalátov, cestovín, dusených jedál a na chlieb. Keďže má relatívne nízky bod zadymenia, nie je vhodný na vyprážanie. Používať ho však môžete na restovanie, grilovanie či pečenie. Extra panenský olivový olej obsahuje zlúčeniny s protizápalovým účinkom, pomáha udržiavať srdce zdravé a bojovať proti Alzheimerovej chorobe. Keďže v sebe ukrýva nenasýtené tuky, je schopný zlepšiť vysokú hladinu cholesterolu a vďaka vitamínu E pôsobí ako antioxidant. Bola by škoda vzdať sa ho, len sa ho naučte používať správne. 

Avokádový olej

Ak máte rady avokádo, prečo neskúsiť avokádový olej? Síce je oproti ostatným oveľa menej známy, ale má neutrálnu chuť a môžete ho používať podobne ako olivový, s jedným rozdielom. Avokádový olej má vysoký bod zadymenia, čo znamená, že je vhodný aj na vyprážanie. Obsahuje zdravé tuky, srdcu prospešnú kyselinu olejovú, ako aj zlúčeninu, ktorá pomáha znížiť krvný tlak a cholesterol. Predovšetkým je vynikajúci na zníženie bolestivých zápalov a pri ochrane buniek. Avokádový olej si zachová svoju kvalitu pri vysokých, ale aj pri nízkych teplotách, a teda je vhodný na pečenie, vyprážanie, restovanie či grilovanie.

image

Avokádový olej má vynikajúcu chuť a je zdraviu prospešný.

dreamstime

Repkový olej

K rastlinným olejom patrí aj olej z repky, kvitnúcej rastliny, ktorý obsahuje veľké množstvo telu potrebných omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ale aj antioxidanty, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca, mozgu, imunity, pokožky a vlasov. Repkový olej má vysoký bod zadymenia, a teda je vhodné ho používať najmä na vyprážanie. A možno kvôli tomu panuje predsudok, že nie je zdravý. Olej ako taký zdravý je, ale časté konzumovanie vyprážaných jedál je druhá vec. Odborníci sa však zhodujú aj na tom, že by ste sa mali vyhnúť najmä druhu, ktorý je vyrobený z geneticky modifikovaných rastlín. Ten môže narozdiel od organického repkového oleja obsahovať toxíny. V kuchyni si ho ponechajte na spomínané vyprážanie, ale neodporúča sa dávať do šalátov či dresingov, ktorým chcete dodať chuť.

Sezamový olej

Základom ázijskej a indickej kuchyne je sezamový olej, ktorý rozhodne patrí k tým zdravším na varenie. Tento olej má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, pomáha znižovať riziko vzniku srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku či zužovanie ciev. Má vysoký bod zadymenia, vďaka čomu je ideálny na varenie pri vysokej teplote, ako je vyprážanie, ale keďže má výraznú chuť, nemali by ste to s ním prehnať. Sezamový olej je tiež ideálny do omáčok či šalátov.

image

Sezamový olej má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

dreamstime

Kokosový olej

Možno budete prekvapené, ale väčšina odborníkov tvrdí, že by ste sa kokosovému oleju mali buď vyhnúť, alebo by ste ho mali používať s mierou. Ide o jeho veľmi vysoký obsah nasýtených tukov. Áno, telo síce potrebuje aj tie, ale vždy s mierou, pretože si môžete zvýšiť hladinu cholesterolu. Kokosový olej môžete používať na varenie či vyprážanie pri vysokej teplote, ale vždy v rámci odporúčaných limitov pre príjem nasýtených tukov.

Palmový olej

Palmový olej patrí celosvetovo medzi najpoužívanejšie rastlinné oleje. Je považovaný za bohatý zdroj vitamínov, ale taktiež za jeden z najnezdravších druhov olejov. Keďže obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, pre vaše telo predstavuje potenciálnu zdravotnú hrozbu. Pri pravidelnom konzumovaní sa u vás môže objaviť nadváha, obezita, rôzne choroby srdca a ciev, ale aj niektoré nádorové ochorenia. Spolu s kokosovým olejom patrí k k olejom, ktoré sú viac škodlivé ako prospešné.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:25