Červená repa v sebe ukrýva veľké množstvo zdravotných výhod.Unsplash
StoryEditor

Zlepšuje výkon a udržuje váhu pod kontrolou. Červená repa sa používala už v stredoveku

06.03.2022, 12:00
Zdravie
Červená repa, známa aj ako cvikla, sa v minulosti nepoužívala len ako potravina, ale aj na liečbu rôznych chorôb. Vďaka vitamínom a živinám, ktoré obsahuje, patrí k rastlinám s veľkými liečivými účinkami. Dokáže zlepšiť výkon a udržať váhu pod kontrolou. Čo v sebe ešte ukrýva?

Červená repa sa konzumuje už od čias starého Ríma a v stredoveku sa zas používala nie len ako chutná potravina, ale aj ako prírodný liek. Táto koreňová zelenina pochádza z pobrežia severnej Afriky, Európy a Ázie a môže sa pochváliť tým, že v sebe ukrýva veľké množstvo potrebných živín a vitamínov, ale málo kalórií. Je obzvlášť bohatá na folát, vitamín, ktorý pomáha udržiavať správny rast, vývoj a zdravie srdca. Obsahuje tiež mangán, ktorý sa podieľa na tvorbe kostí, ale aj horčík, meď, draslík, vitamín C či železo. Cvikla sa preto spája s veľkým množstvom zdravotných výhod. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Výborná pri chudnutí

Červená repa pomáha zlepšovať cirkuláciu kyslíka do svalov, vďaka čomu sme schopné cvičiť dlhšie. Okrem toho ju oceníte aj pri chudnútí. Dokáže udržať váhu pod kontrolou, pretože sa v nej nachádza veľmi malé množstvo kalórií. Vďaka vláknine, ktorú obsahuje, sa môžete po zjedení repy cítiť sýtejšie, a preto je obľúbenou súčasťou niektorých diét. Repa je skvelá aj pre svoj vysoký obsah draslíka, ktorého nedostatok, môže v tele spôsobiť únavu, tráviace problémy či slabosť. V neposlednom rade dokáže posilniť aj kosti a pôsobiť protizápalovo.

Znižuje krvný tlak a lieči demenciu

Repa obsahuje oxid dusnatý, ktorý pomáha rozširovať v tele cievy, čím zvyšuje prietok krvi a znižuje krvný tlak. Celkovo je však účinným doplnkom na prevenciu a liečbu niektorých kardiovaskulárnych ochorení. Jej ďalším zdravotným prínosom je, že dokáže bojovať proti rakovinovým bunkám. Keďže je bohatá na minerály a antioxidanty, je schopná zmierňovať dlhodobé stavy ako napríklad cukrovka či demencia, ktorej pomáha zlepšiť tok kyslíka do mozgu. Odborníci tvrdia, že pravidelná konzumácia repy dokáže udržiavať zdravú pečeň, pretože pôsobí detoxikačne.

Je vhodná pre všetkých?

Existujú vedľajšie účinky konzumovania červenej repy? Áno, ľudia, ktorí majú obličkové kamene, by ju mali jesť s mierou, pretože obsahuje zložky, ktoré podporujú vznik týchto kameňov. Ale, oproti všetkým zdravotným výhodám, ktoré v sebe repa ukrýva, sú tie nežiadúce takmer nulové. Je to všestranná zelenina, ktorú si môžete udusiť, namarinovať či nastrúhať do šalátu. Výborná je aj pre vegetariánov či vegánov, ktorí si z nej môžu urobiť bezmäsité placky zmiešané s fazuľou či inou strukovinou. Červená repa by jednoducho nemala chýbať vo vašom jedálničku, a to nielen kvôli svojej výraznej chuti, ale najmä vďaka jej liečivým účinkom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:04