Je lepšie upratovať s rukavicami alebo bez?Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Nástrahy jarného upratovania: Na gumené rukavice si dajte pozor, toto vám hrozí

13.03.2022, 10:00
Zdravie
Vo vzduchu cítiť jar. Nemusí to byť iba vďaka vôni kvitnúcich kvetov, ale aj čistiacich prostriedkov. Momentálne obdobie berieme ako ideálny čas na dôkladné vyčistenie našich príbytkov. Ak je pre vás prvým krokom vytiahnuť gumené rukavice, ešte zadržte!

Gumené rukavice sú akousi povinnou výbavou každej gazdinky. Materiál chráni vašu pokožku pred nečistotami a samotnými prípravkami, ktoré sú často plné chémie. Ich výber by ale nemal byť náhodný, kúpa nekvalitných rukavíc vám narobí viac škody než úžitku.

S rukavicami alebo bez?

Tenká vrstva rukavíc slúži ako ochrana našich rúk, jednak pred špinou, ktorú upratujeme, ale aj pred samotnou chémiou z čistiacich prostriedkov. Veľa ľudí má preto pri ich nosení pocit bezpečia, no nie je to vždy tak. Pokiaľ si pri upratovaní uvedomujete, že máte rukavice stále nasadené, a vlasy si z tváre odhrniete chrbtom ruky, je to v poriadku. Nikto však nie je bez chyby a sem-tam sa stane, že sa dotknete tváre aj s rukavicami. A to môže byť problém. Zvyšuje sa riziko prenosu baktérií z kontaminovaného povrchu, a tak vaša imunita musí pracovať dvakrát viac, aby zabránila prípadnej chorobe.

Používaním jednorazových rukavíc by sme sa teda mali riadiť ich názvom. Jednorazové sa nevolajú pre nič, za nič. Majte prichystaných viac párov a pri veľkom upratovaní si ich pravidelne meňte. Keď ľudia používajú holé ruky, viac dbajú na umývanie rúk. Hygienické návyky automaticky nútia umyť si ruky, ktoré sú vystavené baktériám. To vedie k menšej šanci chytiť choroboplodné zárodky a ďalej ich prenášať.

Pozor na alergie

Najčastejšie kupujeme na upratovanie latexové rukavice. Pre väčšinu z nás sú neškodné, ale citlivejšie ženy môžu mať pri ich používaní alergickú reakciu, keďže sa nosením na kožu uvoľňuje latexový proteín. Predávajú sa však aj nepudrované rukavice, aj keď ich navliekanie trvá o pár sekúnd dlhšie. Bežne ich používajú lekári a pracovníci v potravinárstve. Pre tieto povolania by bol škrobový prášok nepríjemný a samozrejme v konečnom dôsledku nehygienický.

Ďalšou možnosťou sú rukavice zo syntetického materiálu vinylu. PVC rukavice sú obľúbené pre svoj hladký povrch a nevysušujú ruky tak ako latexové. Nevýhodou je, že sú náchylnejšie na pretrhnutie a nie sú dostatočne pružné. Samotný potrhaný materiál je najprv takmer neviditeľný. Tieto drobné trhliny však prepustia škodlivé látky z prípravkov a vaše ruky odrazu začnú nepríjemne páliť alebo svrbieť. Ak to nie je čistiacim prípravkom, tak to môže byť mikróbmi, ktoré dokážu s vaším zdravím zamávať. Čím odolnejší je materiál, z ktorého sú rukavice vyrobené, tým ťažšie sa vám na ruky bude nasadzovať.

Prírodný materiál a ľahká dostupnosť

Existuje aj tretia voľba, po akých rukaviciach sa poobzerať, ak si bez nich upratovanie neviete predstaviť. Na báze minerálnych olejov sa vyrábajú nitrilové rukavice. Obľúbené sú hlavne v zdravotníctve, pretože nespôsobujú alergické reakcie. Oproti latexu s nimi neviete až tak ľahko pracovať, rozdiel ale nie je veľký. Ceny latexu sa často kolíšu, preto potenciál nitrilových rukavíc spočíva aj v ich výhodnejšej cene. Plusom je odolnosť voči väčšine chemikálií. Ak teda potrebujete rukavice na čistenie odtoku alebo toalety, agresívnejšie látky nitril neprepustí. Predávajú sa väčšinou v modrej a bielej farbe, aj keď to je pri upratovaní najmenej dôležitým faktorom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:13