Ochrániť náš imunitný systém môžeme aj správnym stravovaním.Pixabay
StoryEditor

Chráňte si imunitný systém: Akým potravinám by ste sa mali úplne vyhnúť?

17.08.2023, 17:00
Zdravie

Podľa slov odborníkov je imunitný systém nielen komplexný, ale najmä ovplyvnený zdravou rovnováhou viacerých faktorov, vrátane vhodnej stravy. Aby ochránil naše telo pred rôznymi chorobami, musíme mu tak zabezpečiť dostatočnú výživu.

Pravidelná konzumácia niektorých nezdravých jedál môže brániť správnemu fungovaniu organizmu. Keďže ani imunita sa nevybuduje za jeden deň, nemali by sme zatvárať oči pred zdravým životným štýlom a výživou. Obzvlášť dôležité je to v období posledných dvoch rokov, kedy sme nútení bojovať s virózami a chrípkou oveľa intenzívnejšie. Uprednostniť by sme mali predovšetkým potraviny bohaté na živiny, ako napríklad vitamín C, ktoré posilnia náš imunitný systém.

1. Spracované potraviny

Mnohé spracované potraviny obsahujú nezdravé tuky, cukry a prísady. Môžu zlepšiť chuť, štruktúru a trvanlivosť produktu, no podľa štúdie National Library of Medicine z roku 2019, strava s vysokým obsahom soli a cukru môže oslabiť náš imunitný systém. Takisto je spájaná s rizikom chronických či autoimunitných ochorení. Strava bohatá na cukor tiež obmedzuje schopnosť imunitného systému bojovať s chorobami. Odporúča sa tak vyhnúť konzervovaným a spracovaným potravinám ako sú chipsy, koláče a sušienky, sýtené nápoje alebo rýchle jedlá z mikrovlnnej rúry.

2. Potraviny s vysokým obsahom sacharidov

Nadmerné užívanie cukrov môže ohroziť najmä ľudí s diétou, ale aj tých, ktorí majú zvýšené riziko chronických stavov, vrátane koronárnej choroby srdca a cukrovky 2. typu.

Ide hlavne o:

  • Džemy a sladkosti,
  • koláče,
  • sladené mliečne výrobky,
  • sladené nápoje.

3. Umelé sladidlá a prísady

Viaceré štúdie uvádzajú, že konzumácia niektorých umelých sladidiel a prísad používaných na predĺženie trvanlivosti potravín mení zloženie črevných baktérií, vedie k zvýšenému zápalu v čreve či oslabuje imunitu. Namiesto toho jedzte radšej zeleninu a ovocie. Z hľadiska budovania imunity sú skvelé huby, papája, paradajky a paprika. Jedzte veľa zelenej zeleniny, napríklad brokolicu a špenát, pretože majú vysoký obsah beta karoténu, kyseliny askorbovej a ďalších vitamínov. Zázvor, egreše a kurkuma sú takisto potraviny prirodzene posilňujúce imunitu, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Rovnako ako ľanové semienka, listy bazalky, čierna rasca či semienka melóna. Skvelou možnosťou sú aj jogurty a fermentované potraviny. Na jedálny lístok pridajte aj citrusové ovocie, potraviny s vysokým obsahom zinku, napríklad ustrice, hovädzie mäso, fazuľu, obilniny, kuracie prsia, syr hrach alebo zázvor, ktorý okrem iného bojuje proti zápalom spojeným s osteoartritídou a reumatoidnou artritídou. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:48