Potraviny, ktoré sú veľkým zdrojom kolagénuPexels
StoryEditor

Koniec predraženým doplnkom. Tieto potraviny sú veľkým zdrojom kolagénu pre pevnú pokožku

25.02.2022, 14:00
Zdravie
Kolagén je proteín, ktorý dodáva pokožke pružnosť a pevnosť. Vekom ho telo produkuje čoraz menej, čo spôsobuje vrásky a stenčovanie pokožky. V súčasnosti je k dispozícii veľké množstvo doplnkov, ktoré nahrádzajú tento proteín. Prečo však kupovať predražené produkty, keď existujú potraviny s veľkým zdrojom kolagénu?

Ak chcete svojmu telu dopriať kolagén v tej najprirodzenejšej forme, zamerajte sa na potraviny, ktoré sú jeho bohatým zdrojom.

Citrusové plody

Vitamín C hrá hlavnú úlohu pri produkcii kolagénu, a preto je pre vaše telo dôležitý jeho dostatok. Citrusové plody ako pomaranče, grapefruity, citróny či limety sú plné tejto potrebnej živiny. Každý by sa mal celkovo snažiť o to, aby jeho strava obsahovala čo najviac ovocia. Vyskúšajte pridať kúsky pomaranča či pár kvapiek citróna do šalátu alebo si urobte čerstvú šťavu z grapefruitu.

Bobule

Nie len citrusy obsahujú naozaj veľké množstvo vitamínu C, bobuľové ovocie je na tom rovnako. Dokonca jahody dokážu telu poskytnúť viac céčka ako pomaranče. Vhodné sú však aj maliny, čučoriedky alebo černice, ktoré ponúkajú telu okrem kolagénu aj antioxidanty na ochranu pokožky. Skúste pridať pár bobuliek do vašej obľúbenej ovsenej kaše či zdravého smoothies.

Cesnak

Cesnak je známy najmä tým, že v sebe ukrýva množstvo zdravotných výhod najmä vďaka veľkému obsahu síry a rôznych aminokyselín. Síra pomáha spomaliť rozklad kolagénu a aminokyseliny pomáhajú pri produkcii kolagénu. Cesnak môže byť vhodnou voľbou k vašim cestovinovým jedlám či hustým polievkam, ktorým dodá chuť a kopec vitamínov. Ak chcete jeho silu pocítiť čo najviac, zdvojnásobte jeho dennú dávku.

Listová zelenina

Listová zelenina je kľúčová pri zdravej výžive a zároveň ponúka aj estetické výhody. Zelené listy špenátu, kelu či mangoldu obsahujú chlorofyl, ktorý má antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým je telo schopné zvyšovať produkciu kolagénu v pokožke. Môžete skúsiť jesť viac šalátov skladajúcich sa z listovej zeleniny alebo sa ju jednoducho snažte vždy pridať k hlavnému jedlu ako prílohu.  

Tropické ovocie

Ak vaša pokožka začína slabnúť a už nie je taká pevná ako by ste si predstavovali, môžete pridať do svojej stravy tropické ovocie, ktoré je skvelým prírodným zdrojom kolagénu. Mango, kiwi, ananás či guava sa môžu pochváliť aj obsahom zinku, ktorý tiež podporuje tvorbu dôležitého proteínu. Jednoducho, stanovte si cieľ, že každý deň zjete minimálne jeden z týchto druhov exptického ovocia.

Kuracie mäso

Mnoho kolagénových doplnkov, piluliek či práškov obsahuje kuracie mäso. Ak ste niekedy porciovali celé kura, pravdepodobne ste si všimli, koľko má hydina spojivového tkaniva. Obľúbené biele mäso v sebe ukrýva veľké množstvo látok, vďaka ktorým sa krk či chrupavka z kuraťa stáva bohatým zdrojom kolagénu. Pridať túto potravinu do vášho jedálnička zrejme nebude problém.

Ryby a mäkkýše

Rovnako ako ostatné zvieratá, aj ryby a mäkkýše majú kosti a väzy zložené z kolagénu. Niektorí odborníci tvrdia, že morský kolagén je pre človeka jedným z najľahšie absorbovateľných. Avšak málokto konzumuje z rýb či mäkkýšov práve časti, ktoré ho obsahujú najviac, čo je koža, hlava, šupiny či očné buľvy. Je len na vás či začnete konzumovať aj iné časti tela z vášho obľúbeného lososa či tuniaka...

Vaječné bielka

Ako sme spomínali pri kuracom mäse, spojivové tkanivá sú plné kolagénu, a preto patria na tento zoznam aj vaječné bielka. Tie obsahujú dôležitú aminokyselinu prolín, ktorá pomáha v tele tvoriť kolagén. Ukrýva v sebe aj ďalšie dôležité zložky ako bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor či draslík. Nepochybne by vajcia mali patriť k dennej dávke vašich obľúbených potravín.

Kešu

Orechy kešu sú ďalším skvelým zdrojom kolagénových podporných zložiek, konkrétne medi a zinku. Meď a zinok hrá dôležitú fyziologickú úlohu v našej pokožke, pretože reguluje tvorbu troch rôznych typov kolagénu. Keď budete nabudúce siahať po nejakej pochutine, vyskúšajte si namiesto popcornu vziať kešu, ktoré môžete pridať aj do obľúbených šalátov a iných jedál.

Paradajka a paprika

Ďalším skrytým zdrojom vitamínu C je paradajka a paprika. Paradajky sa môžu okrem produkcii kolagénu pochváliť aj veľkým množstvom lykopénu, ktorý je silným antioxidantom na podporu pokožky. Červená paprika, naopak, obsahuje kapsaicín, protizápalovú zlúčeninu, ktorá dokáže bojovať proti známkam starnutia. Jednoducho pridajte túto zeleninu do raňajkového sendviča či na obed a večer do šalátu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 04:26