Pinterest/theinspirationgrid.com
StoryEditor

Prečo diéty nefungujú? Problém je niekde úplne inde, ako si myslíme

09.05.2017, 11:00
Zdravie
Už premýšľate o tom, ktorú z diét si vyberiete, aby ste svoju figúru upravili do oblečenia teplých mesiacov? Skôr než začnete, prečítajte si toto!

Diéta je sama o sebe priamou a rýchlou cestou do pekla. K tomu, aby ste sa cítili dobre a boli zdraví, je dôležité predovšetkým to, ako premýšľate.

Teraz s nami možno nesúhlasíte. Vyskúšali ste predsa niekoľko diét, pretože každú jar zhadzujete zimné prírastky. A fungovali! V tom to ale práve je. Zaberú skoro všetky diéty, ale len dočasne. Úspech diéty pomaly vybledne, kilá sa začnú vracať bez ohľadu na to, ako vzorne sa správate.
Ruka v ruke s tým prichádza panika a pocity viny. A preto začnete zháňať novú, lepšiu diétu a celý cyklus sa opakuje. Raz, dvakrát, trikrát alebo stokrát.

Čo je vlastne diéta?
Definícia diéty sa za posledných niekoľko desaťročí podstatne zmenila. V minulosti vyjadrovala to, čo živá bytosť zje, aby sa udržala pri živote. Dnes je pre mnohých skôr predstavou utrpenia.

Keď držíte diétu alebo sa len snažíte strážiť, aby ste zhodili nejaké to kilo navyše, zmení sa vaša myseľ. Táto tzv. Diétna mentalita ovplyvňuje váš pohľad na telo a jedlo, ale aj spôsob prijímania celej vlastnej osobnosti - je teda odrazom komplexu tela, mysle i ducha.
A preto môže byť veľmi nebezpečná. Kvôli nej prichádzate o peniaze, o čas a energiu a často bohužiaľ aj o sebaúctu a zdravý rozum.

Je vôbec možné predísť diétnej mentalite?
Ale iste! Bez ohľadu na to, akí ste, začnite myslieť štíhlo. "To sa ľahko hovorí, ale ťažko robí!" Počujeme vaše námietky. Predstavte si, že ste získali ako darček báječnú dovolenku. Musíte sa na ňu ale dopraviť vlastným vozidlom. Zbalíte sa, vezmete si peniaze, doklady, navigáciu, možno nejaké jedlo. A potom sa dozviete, že nesmiete do vozu načerpať žiadne palivo. Bez neho ale nemôžete dôjsť ďaleko. A rovnako tak by ste dlho nefungovali bez jedla. Keď už váš mozog prestane znášať tie večné signály organizmu o nedostatku energie, pôjdete proste k chladničke a doslova ju vyprázdnite. A to isté urobíte zase za tri dni alebo za týždeň.
Ak budete hladovať a znížite tak výrazne príjem energie, vaše telo okamžite zatúži po potravinách, ktoré mu ju dodajú. Čoskoro sa potom spomalí látková výmena a budete unavení, začnete spaľovať svalovú hmotu a nakoniec ukladať tuk. Výsledkom vášho snaženia bude to, čo nechcete - kilá navyše.

Bez jedla to telo nevie
Ako z toho von? V prvom rade si uvedomte, že vaše telo existuje len vďaka jedlu. Máte teda jedinú možnosť - jesť, ale vyberať si tie správne potraviny v správnom čase. A zamestnať mozog natoľko, aby na jedlo nemyslel inokedy, než keď je to naozaj potrebné.
Nikto z nás sa nenarodil so súčasnými stravovacími návykmi, nie sú teda žiadnou dogmou, ktorú by ste nemohli opustiť. Určite stojí za to to skúsiť. Nezabúdajte, že dôležitou súčasťou je aj pravidelný pohyb.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:41