Starnutie je nezvratný proces, no môžeme zabrániť aspoň starnutiu mozgu.pixabay.com
StoryEditor

Elixír mladosti? Toto môže zvrátiť škody spôsobené starnutím mozgu

14.06.2016, 06:00
Zdravie
Starnutie je nezvratný proces, ktorý sa nedá úplne zastaviť. Predstavte si, že by ste dokázali zabrániť chorobám spôsobenými starnutím mozgu. To už nie je až tak nereálne.

Viera v existenciu univerzálneho preparátu, ktorý by zastavil proces starnutia alebo ho úplne zvrátil, sa spolu s vedeckým poznaním postupne vytrácala. Túžba po elixíre mladosti je však silnejšia, preto vedci neváhajú a snažia sa prísť na liek proti starnutiu. Čas je neúprosný, vrásky skôr či neskôr prídu. Je tu však nádej, ako zvrátiť ochorenia, ktoré spôsobuje starnutie. Je prirodzeným faktom, že v starobe sa ľudský organizmus mení, oslabujú sa fyziologické funkcie, zhoršuje sa i duševná kondícia. Okrem iného hrozia aj neurologické ochorenia, ktorým sa však podľa najnovších poznatkov vedcov sadá úspešne zabrániť.

Zlepší kvalitu života

Doplnok stravy obsahujúci zmes tridsiatich vitamínov a minerálov, pričom ide o prírodné ingrediencie dostupné v obchodoch so zdravou výživou, ukázali pozoruhodné účinky proti starnutiu, ako píše sciencedaily.com. Môžu zabrániť a dokonca zvrátiť úbytok mozgových buniek, ako naznačuje nový výskum z McMaster University. Táto zmes by mohla jedného dňa úplne spomaliť priebeh neurologických ochorení, ako je Alzheimerova choroba, ALS a Parkinsonova choroba.

"Ide o prevratné zistenie," upozorňuje Jennifer Lemonová, vedecká pracovníčka na oddelení biológie a hlavná autorka štúdie. "Dúfame, že tento doplnok stravy by mohol zabrániť veľmi závažným ochoreniam a v konečnom dôsledku zlepšiť kvalitu života."

Formula, ktorá obsahuje ingrediencie, ako sú vitamíny B, C a D, kyselina listová, extrakt zo zeleného čaju, olej z treščej pečene a ostatné výživné látky, bola prvýkrát navrhnutá vedcami z oddelenia biológie na McMaster University v roku 2000.

Množstvo štúdií, uverejnených v poslednom desaťročí a pol preukázali jeho výhody u myší, ktoré sa stali predmetom výskumov. Starnú rýchlejšie, už v priebehu niekoľkých mesiacov zažívajú dramatický pokles kognitívnych a motorických funkcií. V poslednej štúdii vedci u nich zaznamenali stratu viac ako polovice mozgových buniek, čo výrazne ovplyvnilo niekoľko oblastí ich mozgu počas jedného roku života. Ak by sme to porovnali s ľuďmi, v tom prípade išlo o ťažkú Alzheimerovu chorobu. Laboratórne zvieratá boli kŕmené doplnkom stravy každý deň v priebehu niekoľkých mesiacov. Výsledok bol pozoruhodný. Odborníci zistili, že zmes výživných látok úplne eliminovala ťažkú stratu mozgových buniek a tým zabránila poklesu kognitívnych schopností.

"Tento výživný doplnok má obrovský potenciál. Pomôže ľuďom, ktorí trpia nejakým neurologickým ochorením," dodala Lemonová, ktorá spolupracovala tiež s Vadimom Aksenovom, postdoktorandským odborným asistentom na katedre biológie na McMaster University. "Základné bunkové mechanizmy, ktoré prispievajú k neurodegenerácii prebiehajú podobne aj u ľudí. Preto sme si istí, že aj im to pomôže.“

Veci taktiež prišli na to, že zmes výživných látok mala pozitívny účinok na zrak i čuch myší. Práve strata čuchu sa často spája s neurologickým ochorením.

Ďalším krokom vo výskume bude otestovať doplnok na ľudí a zamerať sa predovšetkým na tých, ktorí už trpia neurodegeneratívnymi ochoreniami. No už teraz je jasné to, čo mnohí lekári a odborníci tvrdia. Zdravá strava, ktorá poskytne pravidelný prísun výživných látok, priaznivo vplýva na celý organizmus, vrátane mozgu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:37