Ak túžite po spevnenej postave, stavte na Tabatu.
StoryEditor

Japonský zabijak Tabata. Cvičenie, ktoré šetrí čas a spaľuje tuky

14.04.2020, 12:00
Zdravie
Už ste počuli o tomto type cvičenia?

Zlepšenie kondície

"HIIT je novým trendom pre skúsených cvičencov. Jeho formy môžete nájsť v rôznej podobe. Telo sa dostáva v priebehu intervalu do vysokých obrátok, až do maximálnej tepovej frekvencie, aby v intervale niekoľkých desiatok sekúnd pauzy klesla k maximálne 50%. Vysoké zaťaženie organizmu, vystriedané znížením záťaže, má za následok zvyšovanie celkovej kapacity pľúc (tzv. VO2max) a tým zlepšenie celkového športového výkonu. HIIT používajú vo svojom tréningu napr. vrcholoví športovci, ktorí bežným vytrvalostným tréningom už nevyprovokujú svoje telo k lepšiemu výsledku. Je však vhodný pre kohokoľvek, kto už má svoje cvičebné začiatky za sebou a hľadá spôsob, ako sa rýchlo dostať do dobrej kondície," vysvetľuje Karel Jarůšek z Českej komory fitness.

Ja sa idem pozrieť do fitka Eufória v pražskom Anjelovi, kde si hodinu Tabaty vyskúšam pod vedením energickej cvičiteľky Lucie.

A hneď pred začiatkom hodiny začnem zisťovať, či to naozaj bude taký masaker, ako ma varovali moji kamaráti zbehlí vo fitness.

"Je to celkom sila, po stredajšej hodine Tabata ma väčšinou druhý deň trochu bolí zadok alebo iné svaly, čo sa mi po iných hodinách nestáva," priznáva cvičiteľka Lucie, ktorej krásna postava musí pri cvičení fungovať ako motivácia sama o sebe. Keď vidí môj vydesený výraz, pretože si v hlave prehrávam scénku, ako v telocvični omdliem vyčerpaním a spadnem, radšej mi dá dobrú radu.

"Nemusíte nutne robiť vždy najťažšie variácie cvikov, riaďte sa svojimi možnosťami, a keď nebudete môcť, proste zvoľnite," povie mi priateľsky a ukáže sa, že to bola rada nad zlato.

Cvičenie Tabamagata je dosť nármagaočné a nie je preto vhodné pre tehotné ženy, rovnako ako osoby s problémami s kardiovaskulárnym systémom.

Podľa autora cvičenia profesora Izumi Tabata si pri tréningu siahli na samé dno aj olympijskí atléti.

Podľa odborníkov ale môže byť naopak veľmi efektívnym doplnkom bežného tréningu (plávanie, behanie, bicyklovanie a pod.), obzvlášť, ak sa zameriavate najmä na vytrvalosť.

Do smíchovskej telocvične sa postupne schádzajú ďalšie cvičenky, mnohé z nich vybavené potítkom. Najskôr nás Lucia zahreje dynamickou rozcvičkou, pri ktorej by som už využila potítko, ktoré však nemám. Pravidelne síce cvičím, ale často sa moja aktivita zvrhne na preťahovanie a posilňovanie. Priznám sa, že je pre mňa dosť ťažké presvedčiť sa k väčšiemu výkonu. Práve Tabata by pre mňa teda mala byť ideálnym prostriedkom na zlepšenie kondície i vytvarovanie postavy.

Japonský zabijak

Nastáva čas na samotné intervalové cvičenie. Cvičiteľka nám preto najskôr vysvetlí, ako budú nasledujúce minúty vyzerať. Najprv nám predvedie dva cviky, ktoré budeme striedať v prvej sérii. Začíname 20-sekundovým skákaním cez imaginárne švihadlo, potom máme 10 sekúnd pauzu a pokračujeme 20 sekundami kľukovania. Nasleduje zase desaťsekundová pauza a pokračujeme ešte trikrát znovu skákaním cez švihadlo a kľuky. Nasleduje minútová pauza na vydýchanie, doplnenie tekutína a sledovanie cvičiteľky, ktorá medzitým predvádza ďalšiu sériu cvikov. Čaká nás ich dokopy osem.

Po druhom opakovaní poskakovania s kľukovaním je mi jasné, že si prežijem naozaj veľmi dlhú lekciu. Srdce mi bije ako o závod, telo sa snaží nasať vzduch snáď aj ušami a desať sekúnd odpočinku mi sotva stačí na to, aby som sa presunula z nôh na zem a obrátene. Počítam si, koľkokrát som každý cvik vykonala a koľké je to opakovanie, len aby som nejako uprela pozornosť na to, že sa pomaly (aj keď v dosť zbesilom temp, ) ale iste prehrýzam náročnou hodinou.

Skáčeme, robíme drepy, Plank, upaženie s činkami, výpady, vykopávmeť kolená, bežíme na mieste, poskakujeme aj všemožne posilňujeme brušné svaly. Striedajú sa dynamické pohyby s tými zameranými skôr na posilňovanie a tvarovanie a cvičiteľka Lucia je evidentne rozhodnutá, že po dnešnej hodine nás budú bolieť všetky svaly, nielen tie sedacie.

Spočiatku sa nenápadne pozerám na to, ako cviky zvládajú ostatné cvičenky, ale čoskoro mám čo robiť sama so sebou. Srdce mám až v krku, som celá červená a hučí mi v ušiach. Medzi štvrtou a piatou sériou sa o mňa pokúšajú mdloby a musím naozaj zvoľniť, pretože nechcem naplniť svoju nepríjemnú predtuchu. Aj keď som si vybrala tie najľahšie činky, tak zvyšok lekcie nechám svoje paže bez záťaže, aj tak už cítim svaly na chrbte a lopatkách.

Počas šiestej série sa Lucia poriadne obuje do sedacích svalov a stehien, ktoré tiež začínajú protestovať. Tým ale nijako výrazne uľaviť nemôžem, takže mi nezostáva, než sa vydržať a ďalej odpočítavať, koľko dvadsaťsekundoviek mi ešte zostáva do konca.

Keď mám za sebou konečne poslednú sériu, mám pocit, že sa ťažko udržím na nohách. Neveriacky preto zízam na dievča vedľa seba, ktoré sú síce spotené, ale aj posledné cviky robili absolútne poctivo a bez úľav, ja som vtedy bola rada, že ma ešte vôbec počúvajú končatiny. "Závodne som tancovala, takže mám dobrú fyzičku," vysvetľuje mi potom v šatni. Na Tabtea sa jej páči práve vysoká intenzita tréningu. "Mám rada, keď idem domov úplne zničená," smeje sa, zatiaľ čo sa ide schladiť do sprchy.

Pre krásu sa musí trpieť

Ďalšie cvičenka sa mi potom zverí, že jej Tabata pomohla zbaviť sa nadbytočných kilogramov po pôrode. "Ale ako všetko, čo funguje, nie je to zadarmo. Tabata bolí, ale hovorí sa, že pre krásu sa trpieť musí," tvrdí sympatická matka dvoch detí. Ja som ju zrejme cvičila správne, pretože celý nasledujúci týždeň cítim nielen zadok, ale aj lopatky a vnútornú stranu stehien.

Ak chcete cvičiť doma, je dôležité ísť naozaj naplno a nie len na pol plynu. Stačiť vám bude len pár minút, pokojne iba jedna séria raz či dvakrát týždenne. Na domáce cvičenie je praktické pustiť si hudbu priamo doplnenú o časomer na Tabata, alebo si stiahnuť aplikáciu alebo počítačový program s odpočtom času cvičenia a odpočinku. Počítajte ale s tým, že sa budete venovať len cvičeniu a ničomu inému. Nebude to ani možné, bude z vás liať pot a nebudete môcť chytiť dych. Ak tomu tak nie je, cvičíte Tabatu zle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:28