StoryEditor

Pravda, ktorá vás zaskočí. Môže dojčiaca matka piť alkohol?

01.02.2016, 04:00
Zdravie
Samozrejme, že nie. Ak je vaša odpoveď jednoznačná, možno vás prekvapí, ako k tomu pristupujú niektorí odborníci.

Dojčenie. To najlepšie pre matku i dieťa. S týmto tvrdením súhlasí takmer každý z nás. Ako je to však v prípade, že dojčiaca matka pije alkohol? Skutočne je alkohol až taký rizikový, alebo len slepo podliehame nejakým štúdiám či mýtom, ktoré kolujú medzi ľuďmi?

Zbytočné obmedzovanie dojčiacich matiek?


Národné centrum pre podporu dojčenia to dokonca uvádza ako jeden z mýtov. Podľa nej je úplný zákaz pitia alkoholu u dojčiacich matiek len klamstvom. Z hľadiska dojčenia nie je alkohol v ničom iný ako ostatné látky. Rovnako, ako je to u väčšiny liekov, len veľmi malé množstvo alkoholu sa dostane do materského mlieka. Mamička si tak môže dať alkoholický drink a pokračovať v dojčení, ako sa uvádza na nbci.ca.

Zákaz alkoholu je údajne len ďalší spôsob, ako zbytočne obmedziť život dojčiacich matiek. Mamičky môžu mať pocit, že ich dojčenie obmedzuje v spoločenskom živote, a že môžu dojčiť len vtedy, ak si žiaden alkoholický nápoj nedajú. Riziká odstavenia kvôli určitej túžbe, aby sa mohli zbaviť nezmyselných obmedzení spojených s dojčením, sú vysoké.

Svetovo uznávaný farmaceut Thomas Hale má v tom jasno. Na základe svojich vedeckých štúdií tvrdí, že absolútne množstvo alkoholu, ktoré sa do materského mlieka dostáva, je vo všeobecnosti nízke a je funkciou hladiny v krvi matky. Podľa neho nepredstavuje problém, ako sa píše na llli.org. Nemá preto zmysel čakať či odstriekavať mlieko, matka môže pokračovať v dojčení. Samozrejme, platí, že platí pravidlo, že ak je matka dostatočne triezva na to, aby riadila, je dosť triezva na to, aby dojčila.

Koľko alkoholu?


Zaujímavosťou je, že u niektorých národov sveta sa odporúča alkohol na podporu tvorby mlieka. Malé dávky vína alebo piva naopak pomôžu vystresovanej matke. Vďaka tomu sa uvoľní a pomôže tak zvýšiť tvorbu materského mlieka. Malá dávka alkoholu má teda upokojujúce účinky. Nemala by však u dojčiacej matky prekročiť množstvo 0,5 g/kg telesnej hmotnosti. U priemernej ženy predstavuje približne 50 ml likéru, dva decilitre vína alebo dve plechovky slabšieho piva. Znamená to, že je alkohol pri dojčení skutočne prípustný?

Radšej sa mu vyhnite


Vystresované mamičky by mali radšej skúsiť  iné relaxačné techniky, ako do seba liať poháre alkoholu. Pomôže príjemná hudba, joga, aromatický kúpeľ a iné. Nielenže môžu ľahko prehnať prijaté množstvo, čím potlačia uvoľňovanie hormónu oxytocínu a tým aj aktívne vypudzovanie vytvoreného mlieka. Hrozí, že ublížia hlavne dieťatku. Ak mamička siahne po alkohole, je možné, že si naň zvykne a začne ho dlhodobo konzumovať. Dlhodobý prívod vyšších dávok alkoholu môže negatívne ovplyvniť duševný a pohybový vývoj dieťatka. Úplne sa vyhnúť alkoholu je najlepší spôsob a najbezpečnejšia voľba pre zdravie dieťatka. Obzvlášť v prvých 2-3 mesiacoch, kedy jeho organizmus horšie odbúrava alkohol.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:01