StoryEditor

Na "Hedvigu" strieľal železničný policajt

24.01.2008, 23:00
Na videu so streľbou na "Hedvigu" je aj železničný policajt. Pre HN to potvrdil policajný viceprezident Michal Kopčik. Príslušníkom železničnej polície je práve muž, ktorý na videu strieľa do terča a nakoniec ho kopne dolu z podstavca.

"Zistili sme, že je to železničný policajt. Patrí pod rezort dopravy."


Výpoveď za video
Mladíka zrejme stihne rovnaký osud, ako autora videa policajta Radovana H. Ten bude musieť odísť s Policajného zboru. "V prípade, že by sa indície potvrdili, budeme rázne konať," povedal hovorca rezortu dopravy Marián Jánošík. Policajt, ktorý mal natočiť streľbu na "Hedvigu", je ešte v službe. Podľa zistení HN ide o 24-ročného Radovana H. z Nových Zámkov. Šéf novozámockej polície už spracoval návrh na jeho prepustenie z polície bez akýchkoľvek nárokov. Podpísať ho musí minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý je na pracovnej ceste v Slovinsku. Podľa hovorcu rezortu Erika Tomáša návrh podpíše v pondelok. Riaditeľ Úradu justičnej a kriminálnej polície v Nových Zámkoch Juraj Szórád neskrýva, že sa mu medializácia nepozdáva. "Mňa rozčuľuje, že každý sa teraz zaujíma len o tento prípad. Nikoho nezaujíma, že včera sme zaistili 600 davok pervitínu."


"Už by mal mať rozum"
Video, v ktorom muži v tričkách s nápisom Polícia strieľajú na terč a vykrikujú pritom "Hedvigu, Hedvigu! Jo, to se ti líbí! Ty špina!" sa na internete objavilo ešte vlani s informáciou, že ide o policajný výcvik. Neskôr vyšlo najavo, že záznam vznikol na obecnej strelnici v Zemnom (okres Nové Zámky). "Strelnica je zadarmo prístupná vrejnosti. Je to lepšie ako keby mali ľudia strieľať na zver," vraví jeden z prevádykovateľov strelnice Július Varga. Dodáva, že v dedine ako aj v okolí si žijú Slováci aj Maďari v mieri. "Chlapca tento špás vyšiel draho. Je starý ako môj syn, na svoj vek by uz mal mať rozum." Podarilo sa nám spojiť aj so samotným Radovanom. Podobne, ako jeho otec sa však k prípadu odmietol vyjadriť.


Sleduj svojho žandára
Radovan H. je v polícii len od januára minulého roka. Viacero jeho článkov vyšlo v Novinách odborového zväzu polície. V jednom z nich kritizuje práve fakt, že nadriadení chcú vedieť, čo robia policajti vo voľnom čase. "Rovno by nám mali namontovať kamery na telo, aby nás mohli kontrolovať 24 hodín denne. Možno by dokonca vznikla vo svete ojedinelá reality šou - sleduj svojho žandára." Radovan H. je absolventom Strednej odbornej školy Policajného zboru v Pezinku. So školou problémy nemal. Podľa našich informácií bol priemerný študent aktívnejší v mimoškolskom živote. "Mohol byť aj dobrý policajt. Neviem, čo to bol za skrat, takúto vec urobiť," povedal pre HN jeden z jeho kolegov, ktorý nechcel byť menovaný. Radovan nebol jediný. Škola zistila, že aj ďalší bývalý študent zverejnil na internete zábery z výcviku.


Príliš nabudení policajti
Zástupca riaditeľa školy František Sobek pripustil, že občas bývajú so študentmi problémy. "Bývajú príliš nabudení." Podľa Sobeka im stúpa príliš do hlavy to, že už počas štúdia dostanú policajné preukazy. "Myslia si. Ja som už policajt, mám preukaz, a pritom by mali byť skromnejší." Niektorí študenti podľa neho majú problém s disciplínou a treba ich usmerniť. "Niektoré tipy pošleme do civilu ešte počas štúdia."

Kauza Hedviga
Hedvigu Malinovú mali údajne v auguste 2006 dvaja na krátko vystrihaní muži v Nitre napadnúť, pretože hovorila po maďarsky a na chrbát jej napísali "Maďari za Dunai". Polícia rozbehla vyšetrovanie. Napokon ho však ukončila s tým, že študentka si útok vymyslela a vlani ju obvinila z krivej výpovede. Pri vyšetrovaní nastali viaceré pochybenia. Teraz sa prípadom zaoberá špeciálny tím, ktorý zriadil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Na prokuratúre už bol vypočutý aj údajný útočník. Vyšetrovanie stále pokračuje.

 

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štyri ročné obdobia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 04:14