StoryEditor

Nízkosacharidová diéta ju takmer pripravila o život. Chcela len zhodiť po pôrode

12.10.2015, 14:00
Zdravie
Tridsaťdvaročná Švédka takmer zomrela na následky ketoacidózy, ktorú si spôsobila v čase dojčenia prísnou nízkosacharidovou diétou.

Mladú mamičku priviezli do nemocnice s ťažkým zlyhaním srdca a kŕčmi na pokraji smrti, ako píše idnes.cz.

Švédski lekári ženu našťastie zachránili. Tá sa im potom priznala, že chcela čo najrýchlejšie zhodiť prebytočné tehotenská kilá. A tak zvolila stravu s vylúčením sacharidov.

Pri tejto diéte telo dostáva len bielkoviny a tuky, pričom v pečeni sa tak tvoria ketolátky. Ich koncentrácia v krvi rastie a dochádza k javu známemu ako ketoacidóza. Tá môže končiť aj smrťou.

Žena počas pár dní zhodila štyri kilogramy, ale cítila sa veľmi malátne. Skončilo sa to stratami vedomia, vracaním, kŕčmi a nepravidelnou činnosťou srdca.

Namiesto diéty vyvážená strava a pohyb


Ketoacidóza sa najčastejšie vyskytuje u osôb s diabetom 1. typu, ktorí sa neliečia podávaním inzulínu. V dychu pacienta je cítiť acetón. V krvi je totiž vysoká koncentrácia ketolátok, ketónových kyselín, ktoré sa uvoľňujú v pľúcach a odchádzajú s dychom.

"Keď nejete žiadne sacharidy, telo začne tráviť tuk. Nastáva stav známy ako ketóza. Väčšina z nás na krátky čas toto dokáže zvládať. Keď máte diabetes a hladujete, pretože telo nemá sacharidy, začne tráviť až moc tuku. Odpadovými látkami sú ketóny, obzvlášť ketónové kyseliny. A nastáva ketoacidóza," vysvetlil pre Daily Mail doktor Magnus Ekelund z Helsingborskej nemocnice, kde ženu liečili.

Liečba roztokom glukózy a podávanie inzulínu ju po troch dňoch zbavila ketoacidózy. Lekári žene zakázali nízkosacharidovú diétu a namiesto toho jej odporučili vyváženú stravu a pohyb.

Nebezpečná, ale obľúbená aj medzi celebritami


Nebezpečné diéty s vylúčením sacharidov poškodzujúce zdravie sú známe tiež ako proteínová diéta, Paleo diéta, Atkinsonova či Dukanova diéta (o autorovi diéty tu). Tú si obľúbila napríklad britská princezná Kate, herečka Jennifer Lopezová alebo modelka Gisele Bündchen.

Pri týchto diétach je povolené veľké množstvo bielkovín a tukov a úplne zakázané sú sacharidy ako zemiaky, kukurica, ryža, obilie, často i ovocie. Sacharidy sú však nevyhnutnou súčasťou ľudského metabolizmu a bez nich dochádza k poškodzovaniu pečene a celého tela.

Podľa výživovej poradkyne Veroniky Kuncovej z Centra výživy a zdravia síce môže diéta bez sacharidov prispieť k chudnutiu, ale nemožno povedať, že stačí na udržanie psychickej i fyzickej kondície. "Diéty na báze bielkovín a bez obsahu sacharidov fungujú len chvíľkovo. Čoskoro organizmus stagnuje, chudnutie je zo začiatku rýchle a nezdravé, klient sa cíti unavene a hladný. Následne sa chudnutie zastaví a čoskoro dôjde k jojo efektu," upozorňuje Kuncová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 16:25